HDK: 1 Mayıs'ta omuz omuza alanlara çağırıyoruz

1 Mayıs açıklaması yapan HDK, "Bütün emekçileri ortak ve vazgeçilmez bir sorumlulukla alanlarda omuz omuza olmaya çağırıyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 1 Mayıs'a ilişkin yazılı açıklama yaptı.     Açıklamada, "1 Mayıs 2023, faşist rejim inşasını durdurmada, barışı kazanmada, demokrasi güçlerinin en geniş cephesini ve dayanışmasını inşa yönünde bir imkana dönüşmüştür! 1 Mayıs 2023, faşizme karşı amasız, fakatsız birleşme; mücadeleyi ortaklaştırma ve dayanışma günüdür" denildi.

'HALKLARDA DERİN BİR ÖFKE VAR'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İşçi sınıfı, emeğiyle geçinenler, yoksullar, emekliler, ezilen halklar, kadınlar, gençler; en yoksuldan alıp en zengine veren, dar bir azınlık dışında bütün toplumu yoksullaştıran, baskı, zorbalık ve yasaklarla iktidarını ayakta tutan, adaleti ve hukuku yürürlükten kaldırmış AKP-MHP faşist blokuna derin bir öfke duyuyor.

İktidar, ülke içinde bir iç savaş süreci inşa ederken Güney Kurdistan'a, Rojava'ya geniş çaplı askeri harekatlar düzenliyor, komşu ülkeleri savaşla tehdit ediyor. Savaş, baskı, yasak ve yoksullaştırma politikalarını din sömürüsüyle, ırkçı milliyetçilikle, savaş sanayinde elde edilmiş sözde başarıların propagandasıyla ve esas olarak Kürt halkına karşı yürütülen ötekileştirici, ayrımcı, düşmanlaştırıcı faşist bir dille meşrulaştırmaya çalışıyor.
İktidar; emekçinin alınterini, kadınların yaşam hakkını, gençlerin geleceğini gasp ediyor. Ülkenin sadece insanı değil havasıyla suyuyla, ormanı, hayvanı, her türlü canlısıyla doğası da ağır bir saldırıya maruz kalıyor.
Halklarımız ekonomik kriz karşısında olduğu gibi salgında, depremde, selde, "devlet"in yanında olmadığını; aksine soygun düzeninin felaket dönemlerinde de hızlanarak işletildiğini görüyor. Dahası felaket anlarında ortaya çıkan büyük dayanışma iradesinin rejimi nasıl endişelendirdiğine de tanıklık ediyor.
Bu koşullar altında demokrasi güçlerinin en geniş birliğini adım adım örmek, bunu toplumsal örgütlenme ve mücadele alanlarına taşımak ve faşist rejimin inşa sürecini durdurmak, "cehennemin kapılarını kapatmak" bugünün en devrimci görevidir. Bu görev aynı zamanda, Rojava ve İran kadın devrimi başta olmak üzere despotik rejimler karşısında Ortadoğu’da, Avrupa'da, Latin Amerika ülkelerinde yükselen popülist sağ ve faşist parti iktidarlarına karşı verilen ve amasız/fakatsız birleşik bir güç inşa edildiğinde başarı yolunu açan mücadelelere görkemli bir zaferle katkıda bulunma görevidir. Faşizmin sadece Türkiye'de değil, bölgede ve dünyada geriletilmesine katkıda bulunma görevidir.

'1 MAYIS'TAKİ İRADEYİ 14 MAYIS'A TAŞIYALIM'

1 Mayıs 2023, faşist rejim inşasını durdurmada, barışı kazanmada, demokrasi güçlerinin en geniş cephesini ve dayanışmasını inşa yönünde bir imkana dönüşmüş bulunan Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinden iki hafta önceye, milyonlarca emekçinin taleplerini haykırmak ve tepkilerini eyleme dönüştürmek için alanlara akacağı bir tarihe denk düşüyor.

Emekçi yığınlarının alanlarda ortaya koyacağı demokratik, eşit, adil, özgür, dayanışma eksenli, gezegenin geleceğine sahip çıkan, kadın duyarlıklı yeni bir yaşam iradesini, 14 Mayıs'ta seçim sandıklarına ve bütün toplumsal örgütlenme ve mücadele alanlarına taşımak sorumluluğumuzdur.

Bütün emekçileri, işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele gününde, 1 Mayıs 2023'te, emekçi sınıflara, halklarımıza ve ortak geleceğimize karşı ortak ve vazgeçilmez bir sorumlulukla alanlarda omuz omuza olmaya çağırıyoruz.

Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak!"