HDK: 'Hayırcılar' kazandı; referandum iptal edilmeli

Referandum sonuçlarını değerlendiren HDK eş sözcüleri, gerçekte 'Hayır'ın galip geldiğini, şaibe yapıldığını belirterek, referandumun iptal edilmesini istedi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu, seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini vurguladılar. Koçyiğit, ülkenin yarısının ‘Hayır’ dediği bir rejim değişikliğinin yapılamayacağını hatırlatırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atı alanın Üsküdar’ı geçti” sözlerine tepki gösteren Hamzaoğlu ise, Erdoğan’ın attan düşen fotoğraflarını göstererek, “Üsküdar Erdoğan’a ‘Hayır’ dedi” hatırlatmasında bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), referandumun sonuçlarına ilişkin İstanbul’daki merkezinde basın toplantısı düzenledi. HDK eş sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Onur Hamzaoğlu'nun konuştuğu toplantıda, HDK’nin meşru olmayan seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğinin mesajı verildi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Koçyiğit, referandumda usulsüzlüklerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, HDK olarak bu sonucu kabul etmeyeceklerini vurguladı. Anayasa taslaklarının toplumsal uzlaşıyla yapılması gerektiğini vurgulayan Koçyiğit, toplumun ve Meclis'teki dört partinin fikrinin alınmadığı böyle bir taslağın zaten baştan şaibeli olduğunu söyledi.

Koçyiğit, sadece seçim sonuçlarında değil, referandum propaganda sürecinde de birçok usulsüzlükle karşı karşıya kaldıklarını aktardı. YSK’nin mühürsüz oyları geçerli saymasını ülkede yaşanan hukuksuzluğun özeti olarak ele alan Koçyiğit, “YSK’nin burada söyleyecek bir sözü yoktur. Biz biliyoruz ki sandıktan ‘Hayır’ çıkmıştır. YSK’nin yapması gereken bir an önce yapılan itirazları kabul etmesi ve incelemeye almasıdır. Bu şekilde kendi itibarını kazanabilir” diye konuştu.

'HALKTAN HÜKÜMETE KIRMIZI KART!'

Türkiye’de çıkan “Hayır” oyları ile halkın AKP hükümetine “kırmızı kart” gösterdiğini vurgulayan Koçyiğit, “Kürtler, Aleviler, işçiler, kadınlar açık bir şekilde “Hayır”ını ortaya koymuştur” dedi. Bu koşullarda hiçbir şekilde rejim değişikliğinin yapılamayacağını söyleyen Koçyiğit, “Ülkenin yarısı ‘Hayır’ demiştir. Bu mesajı iyi okuması gerekir. Bu ülkede 24 milyondan fazla insan ‘terörist’tir, 24 milyondan fazla kişi ‘Hayır’ demiştir. AKP’nin açıklamaları bunu ortaya koyuyor” dedi.

'KÜRTLER İRADESİNE SAHİP ÇIKTI'

"Sokağa çıkma yasadıkları"nın uyguladığı Kürdistan’da halkın iradesine sahip çıkarak 'Hayır' dediğini kaydeden Koçyiğit, “Kürt halkının iradesi nettir. Kendi siyasal iradesi arkasında durmuştur. Kendi kimlik ve kültürlerine sahip çıkmıştır. AKP’nin 'güvenlikçi' politikalarını reddetmiştir” diye konuştu. Kürtlerin ‘Evet’ yönünde oy kullandığına dair açıklamalara da tepki gösteren Koçyiğit, “Gündelik hayatın bile silahların altında geçtiği bir süreçte sandığa gitti Kürtler. Buradaki ‘Hayır’ oyları bundan kaynaklı da çok önemlidir” diye vurguladı.

‘TECRİT BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI'

Hamzaoğlu ise cezaevlerinde 63 gününe gelen açlık grevlerini hatırlatarak sözlerine başladı. Aynı zamanda hekim olan Hamzaoğlu, “32 yıllık hekimliğin bir deneyimi olarak, özgürlükleri elinden alınmış insanların bedenlerini ölüme yatırmak, son çaredir açlık grevleri eylemleri. Hükümetin, Adalet Bakanlığı'nın bir an önce açlık grevcileri ile görüşmesi gerekir. Bir an önce tecrit kaldırılmalıdır” dedi.

‘21. YÜZYILIN FAŞİST REJİMİNİN ANAYASASI!'

Anayasa metinlerinin toplumsal mutabakat metinleri olduğunu belirten Hamzaoğlu, “Yaklaşık 40 yıl önce başımıza illet edilen '80 Anayasası şurada dursun, bu metin ancak 21. yüzyılın faşist rejiminin anayasası olur. 16 Nisan’da gördüğümüz gibi kendi yasasını ihlal eden YSK kendi tarafsızlığını yitirmiştir. 16 Nisan bize göstermiştir ki oyları kimin verdiği değil, kimin saydığı önemlidir. Onun için bu referandumu iptal etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Hamzaoğlu, ilk defa “Hayır”cıların Türkiye tarihinde azınlık olmaktan çıktığını, ülkede çoğunluk olduğunu vurguladı. Erdoğan’ın “Atı alanın Üsküdar’ı geçti” sözlerine de tepki gösteren Hamzaoğlu, Erdoğan’ın attan düşen fotoğraflarını göstererek, “Üsküdar Erdoğan’a ‘Hayır’ dedi. Yıllarca belediye başkanlığı yaptığı İstanbul Erdoğan’a ‘Hayır’ dedi” hatırlatmasını yaptı.

‘16 NİSAN KAZANIMIYLA 1 MAYIS’A...'

Sokakların 'Hayır’ı haykırmaya devam edeceğini kaydeden Hamzaoğlu, “Önümüz 1 Mayıs. Yine alanlarda olacağız, ‘Hayırcılar' olarak. Buradan ‘Evet’ oyu verenlere de çağrı yapıyoruz; siz de gelin, birlikte ‘Hayır’ diyelim. 16 Nisan’da biz kazandık. 1 Mayıs’ta da bunu kutlayacağız” dedi.