HDK: Türk devleti suç işleyen bir devlet

HDK, 12 Eylül Darbesi'ne ilişkin açıklamasında, Türk devletinin daima suç işleyen bir devlet olduğuna dikkat çekti, "geleceği inşa etme" mesajı verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 12 Eylül Askeri Darbesi'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"12  Eylül Darbesi Türkiye Cumhuriyeti kuruluş sürecinden itibaren işletilmek istenen askeri vesayet siteminin karakteristik uygulamasıdır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Darbe, faşizmle aşılanmış bu despot devlet geleneğinin pratiği olarak sadece belli tarihlerle ifade edilemez. Yine ‘tek adamlık’ da padişahlıkla birlikte bitmediği gibi bugün Erdoğan-saray rejimiyle yeniden hortlamış değildir" diye kaydedildi.

'KURULUŞUNDAN BERİ SUÇ İŞLEYEN DEVLET'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Tek adam rejimi kuruluştan itibaren Anadolu halklar birlikteliğine karşı sürekli suç üretme pratiğine girmiş, varlığını ancak gerçekleştirdiği katliamlar silsilesi sağlayabildiğini göstermiştir. Rum, Ermeni katliamları, Kürtlere ve Alevilere uygulanan katliam ve asimilasyon politikaları inşa edilmek istenen homojen ulus kültürünün uygulamaları olmuştur. Türklük inşası, kültürel çoraklaşma pahasına, Anadolu ve Mezopotamya halklarının; Türkmen, Kürt, Ermeni, Laz, Çerkes, Arap, Süryani, Keldani vd. halkların kırımı üzerine gerçekleştirilmiştir.
Halen Türkiye’de yaşayan bir kimse vatandaşlık hukukuna dayanarak kendini güvende hissedememektedir. Tek adamlıkla güvencesizlik bir yönetim-iktidar modeline dönüştürülmüştür. Halkın seçme ve seçilme hakkı 10 yılda bir darbe uygulamaları ile göstermelik demokrasi boyutundadır. Meclisler kapitalizm inşasında birer birer lağvedilirken halkların zihninde kendi seçtiği meclise de güvenmeme duygusu uyandırmış, demokrasi inancı yok edilmiştir. Devlet suç işlemiş, ‘beka sorunu’ bahanesiyle tüm bu insanlık suçlarıyla yüzleşmekten uzak durmuştur."

'GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ'

12 Eylül Darbesi'nin bilançosuna da değinilen açıklamada, "12 Eylül rejim ve zihni ile mücadeleyi yoldaşlarımızdan ve Anadolu, Mezopotamya halklarının direnç kültüründen aldığımız gelenek ve güçle gerileteceğimize ve halkların demokratik geleceğini, tarihimizle yüzleşerek birlikte inşa edeceğimize güvenimiz tamdır. Kötülüğü yenecek, geleceği birlikte inşa edeceğiz" mesajı verildi.