HDK: Yüzyıllık inkar ve imha siyasetini AKP-MHP devam ettiriyor

Zaxo’da Türk devletinin katlettiği kişiler için başsağlığı mesajı yayınlayan HDK, Türkiye’nin yüzyıllık inkar ve imha siyasetinin AKP ve MHP’yle katliamlarla devam ettirildiğini belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Türk devletinin dün Zaxo’ya bağlı Perex köyündeki piknik alanında bulunan halka yönelik saldırısı sonucu 9 kişinin yaşamını yitirmesi ve 23 kişi yaralanmasına dair yazılı açıklama yaptı.

“Zaxo Katliamını Lanetliyoruz” başlığıyla yapılan açıklamada Kürt halkının varlığının tasfiyesi haline getirildiği katliam girişimine bir yenisinin daha eklendiği vurgulandı. Katliamın sorumlusunun sadece bugünkü iktidarın olmadığı belirtilen açıklamada “Ortadoğu ve Kürdistan halkları üzerinde pazarlıklar ve anlaşmalar yapan küresel kapitalist-emperyalist devletler, kendi çıkarları için sömürgeci politikalara alan açan bölgesel güçler ve katliamlar olduğunda ise sessizliğe gömülen tüm siyasi çevrelerdir” denildi.

‘KATLİAMLAR SİLAHA DÖNÜŞTÜ’

Bugüne kadar Zîlan, Dersim, Roboskî, Efrîn, Qamişlo ve daha nice katliamların hesabını görmeyen ulusal ve uluslararası düzenin Zaxo Katliamı’nın da baş müsebbibi olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Zaxo katliamıyla bir kez daha görülmüştür ki hukuk, insanlığın ortak değerleri etrafında soykırım ve katliamlarla yüzleşmenin, hesaplaşmanın değil; tersine egemenin çıkarına, halkların aleyhine kullanılan bir silaha dönüştürülmüştür.

KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR

İşte kendi varlığını bu sömürü düzeninin politik-hukuki nizamına borçlu olan yüz yıllık ulus devletçi militarist yapılanmayla karşı karşıya olduğumuzu tekrardan en sarsıcı haliyle gösterdi Zaxo katliamı. Kurucu kodlarını inkar, imha, tebdil siyasetiyle yoğuran Türkiye, AKP-MHP iktidarı döneminde de aynı politikalarında ısrar etmektedir. Bırakalım ısrar etmeyi, mevcut iktidar öncülüğündeki yayılmacı politikalarla bu durumu daha üst bir aşamaya tırmandırmaktadır. AKP ‘eski Türkiye’ diyedursun an itibarıyla o Türkiye’nin kodlarının bugün en büyük güncelleyicisi, geliştiricisi ve temsilcisidir. Bu vesileyle iktisadi ve siyasi egemenlik çıkarları için halkları katletmekte bir an için bile tereddüt etmeyen soykırımcı zihniyeti bir kez daha lanetliyor; Irak ve Federe Kürdistan halklarına başsağlığı diliyoruz.”