HDP: 13 mülteci trajedisi insanlığın utancıdır

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Van’da 13 mültecinin donarak hayatını kaybetmesinin “insanlığın utancı” olduğunu belirtti.

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, Çaldıran’daki mülteci trajedisine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Gülsüm, “Son derece tehlikeli hava şartlarında ve coğrafi koşullarda, her türlü riski göze alarak göç yollarında hayatlarını kaybedenlerin sayısı günden güne artmaktadır. Ne yazık ki insani krize dönüşen bu sorunun çözümüne dair uluslararası toplumun duyarlılık göstermemesi, küresel çapta yasa dışı insan ticaretini büyütmektedir” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İran üzerinden mülteci geçişlerinin ana koridorlarından biri haline getirilen kentlerden biri de Van olmuştur. Sadece son 6 ayda 100’e yakın mülteci boğularak, donarak ya da trafik kazalarında yaşamını yitirmiştir. Bugün basına yansıyan haberlere göre de İran sınırından Van’a giren ve donarak hayatını kaybeden 13 mültecinin cenazeleri Çaldıran’da bulunmuştur.”

“13 mültecinin Çaldıran’da donarak yaşamını yitirmesi önceki trajediler gibi insanlığın utancı olarak hatırlanacaktır” diye ekleyen Gülsüm, şöyle devam etti: “Çaresiz insanları dağlarda ölüme sürükleyen, karayollarında, göllerde, denizlerde katleden insan tacirlerinin devletten ya da devlet imkanlarını kullanan kişilerden destek almaksızın bu kadar pervasızca şebekeler oluşturması mümkün değildir. Bu insanların yaşamlarını kaybetmelerinde İran ve Türkiye hükümetlerinin sorumluluğu birincildir.

Ayrıca başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere ilgili tüm uluslararası kurumlar ve uluslararası toplum, Türkiye-İran Sınırında yaşanan trajedilerin önlenmesinde inisiyatif alabilmelidir.

İran ve Türkiye hükümetlerinin doğru politikalar üretmeyerek dolaylı biçimde desteklediği insan ticareti şebekelerinin çökertilmesi son derece kritik ve öncelikli bir mesele olarak karşımızda durmaktadır. Mültecilerin katledilmesinde sorumluluğu bulunan şebekelerin ortaya çıkarılması için vakit kaybetmeksizin soruşturma başlatılmalıdır.

HDP olarak İran ve Türkiye hükümetlerini insanlık onurunu ve insan haklarını esas alan politikalar doğrultusunda çözüm üretmeye çağırıyoruz.”