HDP: İktidar öğrencilerin sürece müdahil olmasını engellemek istiyor

HDP, devlet yurtlarının boşaltılması ve uzaktan eğitim kararına tepki göstererek, "İktidar, öğrencilerin bir araya gelebileceği, sürece müdahil olacağı yolu engellemeye çalışıyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Toplumsal, ekonomik, kültürel, sosyal ve ruhsal etkileri yıllara yayılacak olan deprem süresince AKP-MHP iktidarının tek rolü, varlığını gösterebilecek hak gasplarına ve güvenlikçi anlayışa yeniden başvurmak olmuştur.  Sadece depremin yaşandığı illerde değil, tüm ülkede okulların açılmasını erteleyerek öğrencilerin eğitim haklarını engelleyen iktidar, yükseköğretimde yaza kadar uzaktan eğitime geçme ve yükseköğretim öğrencilerinin kaldığı devlet yurtlarını boşaltma kararı almıştır. Yükseköğretim kurumlarının yaza kadar açılmayıp öğrenci yurtlarının da ivedilikle boşaltılmasının istenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu karar, öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesi anlamına gelmektedir. Bununla birlikte; öğrenci yurtları, depremzede aileler için uygun yerleşim mekânları olmadığı gibi, yüz binlerce depremzedenin barınabileceği insani koşullar öğrencilerin eğitim hakları engellenmeden yaratılmalıdır" denildi.

"Uzaktan eğitime geçme kararı alan iktidar, üniversite öğrencilerinin bir araya gelebileceği, yaşanan sürece müdahil olacağı bir yolu engellemeye çalışmaktadır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Depremin doğrudan etkilediği 10 ilde kayıtlı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin örgün eğitime kayıpsız devam etmesi için pedagojik açıdan uygun ortak eğitim alanları en acil şekilde inşa edilmeli, öğrenciler için ekonomik ve psiko-sosyal destekler sağlanmalıdır. Yükseköğretimle ilgili alınan uzaktan eğitim kararından derhal vazgeçilmeli, öğrenciler yurtlarına ve okullarına geri dönmelidir. Depremden etkilenen tüm temel eğitim ve yükseköğretim öğrencileri için karşılıksız burs programları uygulamaya konulmalıdır" diye kaydedildi.