HDP İstanbul İl Örgütü: Semra Güzel Kürt halkının iradesidir!

HDP Milletvekili Semra Güzel’in hukuksuzca tutuklanmasını protesto eden yüzler, “HDP, öyle 3 senaryoyla, 5 kumpasla yok edeceğiniz bir siyasi aktör değildir. Gümbür gümbür geliyoruz, yapılan bütün faşist hesapları da bozacağız” mesajını verdi.

HDP Milletvekili Semra Güzel’in hukuksuz bir biçimde tutuklanması HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde protesto edildi. Güzel, AKP-MHP iktidarı tarafından hedef gösterilerek, dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Garo Paylan ve Ali Kenanoğlu'nun yanı sıra Barış Anneleri ve kadın örgütleri katıldı. “Semra Güzel halkın iradesidir, halkın iradesine dokunma”, “Semra Güzel onurumuzdur” yazılı pankartların taşındığı eylemde, “ Bijî berxwedana zindana”, “Semra Güzel halkın onurumuzdur”, “ HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganları atıldı.

‘ERKEK EGEMEN SİYASETİNİ REDDEDİYORUZ VE DİRENİYORUZ!’

Eylemde ilk konuşma HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol tarafından yapıldı. HDP’nin çok uzun zamandır politik etkisinin kırılmak istediğine işaret eden Birol, bu anlamda HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’e hangi amaçla kumpas kurulduğunu çok iyi bildiklerini vurguladı. Özellikle kadın milletvekilleri ve kadın temsilcilerine yönelen bu senaryonun arkasındaki planın ne olduğunu bildiklerini kaydeden Birol, “Kadınlar, bir toplumu değiştirme gücüdür, halkın iradesini temsil etme gücüdür. Kadın özgürlüğü ve eşitliğiyle ilgili yürüttüğü mücadeleyi etkisizleştirmek üzerine kurulu bu siyaseti dün reddettik, direndik ve bugün de reddediyoruz ve direniyoruz” dedi.

Kadınların, kadın özgürlük çizgisinin bir toplum eşitlik nizamıyla barış içinde bir arada yaşamasının güvencesi olduğunu vurgulayan Birol, kadınların gücünün zayıflatılmaya yönelik şiddetin ise sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe dayanan erkek egemen sistemin devamını istemek anlamına geldiğini kaydederek, “Eğer sokakta, evde, okulda şiddet görüyorsanız, eğer yoksulluk şiddetiyle sınanmak zorunda kalıyorsanız, eğer fabrikada işçiyken emeğinize yönelmiş ucuz iş gücü siyasetiyle bir başka şiddet biçimi yaşıyorsanız, o toplumda başta erkek egemen iktidar olmak üzere erkek egemen bir toplum istendiğinin yanıtıdır” vurgusunda bulundu.

‘SEMRA GÜZEL KÜRT HALKININ İRADESİDİR!’

Semra Güzel’in bir Kürt kadın siyasetçi ve hekim olduğunu hatırlatan Birol, “Sema Güzel halkın iradesidir. Semra Güzel, Diyarbakır halkının iradesidir" dedi. Hitler’in Goebbels’ini kıskandıracak masa başında kurgulanmış senaryolarla halkın iradesinin gasp edilemeyeceğini hatırlatan Birol, şunları kaydetti: “Halktan büyük güç yoktur. Peki Semra Güzel ne diyordu, savaş, çatışma ve yoksulluk olmasın diyordu. Hem cebini hem göbeğini şişirip, bize yukarıdan şükredin diye bağırmasın, diyordu. Ne diyordu Semra Güzel? Kadınlar yol ortasında göz göre göre şiddet kurbanı olmasın, diyordu. Ne diyor Semra Güzel? Fabrikada, atölyede, yok sahasına, emek ucuza satılmasın. Ne diyor Semra Güzel? Ağacı, suyu, toprağı, dağı, olayı kirletip bir avuç zenginin kâr etmesine olanak sağlayan siyaset bu memlekette olmasın, diyordu. Ne diyor Semra Güzel? Kürt'ün onurlu, erdemli ve bir halk olarak aynı topraklarda eşit ve özgür yaşaması mümkündür. Bu gerçekleşsin, diyor. Bunda ne var?”

‘HDP SİZE BİAT ETMEDİ VE ETMEYECEK!’

Semra Güzel’e, soruşturmada dosyasında olmayan sorular sorulduğuna dikkat çeken Birol, “Ne Semra Güzel yer bu oyununuzu ne de halk. Üç-beş satırlık propaganda diliyle yandaş gazetelerden servis edilen haberlerle bu toplumu sindiremezsiniz. Vazgeçin artık, olmaz. Bu ülkede bu eşitsizlikler son bulacak. Bu ülkede sokakta yürüyen her yurttaş, başı dik yürüyecek. Bu ülkede aç yatılmayacak. Bu ülkede hamasi nutuklarla birilerini milli, birilerini gayri milli ilan eden bir takım kontrol merkezlerinin senaryoları işlemeyecek. Çünkü bu toplumu demokratik bir nizamla tanıştıracak olan HDP, size biat etmedi ve etmeyecek” dedi.

Kurum, kuruluş ve yetkililere çağrıda bulunan Birol, “HDP, öyle iki silleyle, üç senaryoyla, beş kumpasla yok edeceğiniz bir siyasi aktör değildir. Herkes bilsin ki biz de gümbür gümbür geliyoruz, yapılan bütün matematik hesapları da, faşist hesapları da bozacağız. Akıllarını bir kez daha başlarına devşirsinler. Bu gidişin 87 milyona, yoksulluk çeken ve inim inim inleyen bu topluma hayrı yok. Demokratik ve eşitlikçi bir şekilde değiştirmeye adayız ve yolumuzu yürüyoruz” diye konuştu.

'ÇÖPLÜĞE GÖNDERECEĞİZ'

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise, Semra Güzel’in vekilliğin nasıl yapılması gerektiğini hakkıyla göstermiş bir milletvekili olduğunu hatırlatarak, “ Sema Güzel boyun eğmedi ve asla da boyun eğmeyecek. Bir film senaristi gibi kamerayla dolaşarak vekilimizin boynunu eğmeye çalışanlar da bilsinler ki, HDP siyaseti yapanlar, onurlarını bünyelerinde taşıyorlar. Sizin senaryolarınıza, alavere dalaverelerinize asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

2023 seçimlerine az kaldığına da işaret eden Kenanoğlu, “Gidecekler ve bu gidişin anahtarı HDP’de. O nedenle bütün var güçleriyle HDP’ye kumpas kurmaya, bertaraf etmeye devam edecekler. Çünkü o gidişi sağlayacak olan HDP ve HDP’nin iradesidir. Biz de bu bilinçle buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yani sizi o hak ettiğiniz çöplüğe biz göndereceğiz ve biz kazanacağız” vurgusunda bulundu.

Açıklama sloganlarla sona erdi.