Buldan: Öcalan tecrit içinde tecrit yaşamaktadır!

HDP Eş Genel Başkanı ve İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit içinde tecrit yaşadığını belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Öcalan’a yönelik tecrit ve ‘disiplin cezası’na ilişkin İstanbul HDP İl Banasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, aynı zamanda ‘İmralı Heyeti Üyesi’ olarak konuştuğunu hatırlattı ve Öcalan’a yönelik baskılara dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Öcalan’ın 20 yıldır tecride maruz kaldığını hatırlatan Buldan’ın konuşması şöyle:

‘’6 Eylül 2018 tarihinde avukatların Sayın Öcalan'la görüşmek için verdiği başvuru dilekçesi reddedilmiş, gerekçe olarak Sayın Öcalan’a verilen disiplin cezası gösterilmiştir. Yine İmralı Cezaevi’nde kalan diğer tutsaklara da aynı gerekçelerle avukatları ile görüşme taleplerinin reddedildiği bildirmiştir.

Özellikle 6 Eylül 2018 tarihinde verilen karar ile avukat ve ailesi ile görüşmesinin 6 ay boyunca yasaklanması kararını manidar buluyoruz. Hakimliğin 2 Mart 2018 tarihli kararında yazılı iletişim, ziyaretçi girişi ve telefon görüşlerinin yasaklandığı avukatlara bildirilmişti. Sayın Öcalan hakkında 2005 ve 2009 tarihleri arasında verilen 11 ayrı hücre cezası, 2009 yılındaki 156 sayfalık mektubuna dair disiplin kurulu kararı yasaklamaya gerekçe gösterilmiştir. Yine Sayın Öcalan’ın görüşlerinin kamuoyu ile paylaşmasının kamuoyunda gündem yaratması başvurunun reddedilmesine gerekçe gösterilmiştir.

SAYIN ÖCALAN TECRİT İÇİNDE TECRİT YAŞAMAKTADIR

Sayın Öcalan sıradan bir insan, İmralı da sıradan bir cezaevi değildir. Sayın Öcalan’ın Kürt halkı üzerindeki, Türkiye kamuoyu üzerindeki etkisini, barış ortamının yaratılmasındaki katkısını biliyoruz.

Sayın Öcalan bir kez daha tecrit içerisinde başka bir tecride maruz kalmıştır. Sayın Öcalan 20 yıldır tecride maruz kalıyor ve çok farklı şekillerde tecritle karşı karşıya kalmıştır, uzun süre ailesi ile siyasi heyetlerle, avukatlar görüşme yaptırılmamıştır. Barış ve müzakere süreci ile birlikte görüşmeler başlamış, avukat ve aileler görüşme yapmıştır. Ancak uzun süredir görüşmelerin kesildiğini ifade edebiliriz.

ÖCALAN’A 2005-2009 YILLARI ARASINDA VERİLEN CEZALAR NEDEN ŞİMDİ UYGULANIYOR?

Yetkililere soruyoruz: Bu ceza neden 2005 ve 2009 yılları arasında uygulanmamıştır da şimdi uygulanmaktadır? Bizler adaletin olmadığını biliyoruz, ancak Sayın Öcalan’a 13 yıl aradan sonra avukatları ile görüşmesinin engellenmesini manidar buluyoruz.

CPT’YE ÇAĞRI

CPT başta olmak üzere Avrupa’daki kuruluşlara Sayın Öcalan’ın durumuna ilişkin bir an önce girişimde bulunma çağrısı yapıyoruz. Bir insan avukatları ile, ailesi ile görüşmeyecek ve disiplin cezası alacak... Bu durum, Türkiye’deki hukuki durumu da ortaya koymaktadır. Bu disiplin cezasına dair, Adalet Bakanlığı’ndan cevap bekliyoruz. Bu talebimizi hem Hükümet’e hem Adalet Bakanlığı’na iletiyoruz. Ortadoğu’daki, Türkiye’deki gelişmeler bütün bunlar bir an önce Sayın Öcalan’la görüşmelerin başlatılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bir kriz ve kaos yaşayan Türkiye’nin, Öcalan’la görüşüldüğü takdirde bu krizlerden çok kolay çıkacağını biliyoruz. Görüşmeler devam ettiği sürece bu kriz ve kaosların yaşanmadığına tanıklık ettik. Darbe girişimi İmralı kapılarının kapatılması ile gerçekleşti, Sayın Öcalan bu konuda uyarıcı olmuştur.

Tecrit bir insanlık suçudur. En fazla İmralı Cezaevi’nde uygulanmıştır. Tecrit içerisinde tecrit uygulaması kabul edilemez. Biz hem HDP olarak hem İmralı heyeti adına ifade etmek isterim ki Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bir an önce kaldırılmalıdır.’’