HDP: Açlık grevi haberlerinin cezaevine girmesi engelleniyor

HDP, açlık grevindeki tutsaklara Yeni Yaşam gazetesinin verilmediğini belirtti. Parti, Leyla Güven'in durumunun ağırlaştığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 75 gündür tecride karşı açlık grevinde olan Leyla Güven'in durumuna ve açlık grevlerine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

HDP'nin açıklaması şöyle:

"Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemi 2,5 ayı geride bırakarak 75’inci gününe girdi. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan eylemin sona ermesi için adım atmayan iktidar, açlık grevi için yapılan destek eylemlerine saldırıyor, çeşitli yöntemlerle eylemi görünmez kılmaya çalışıyor. Gelen son bilgilere göre 10 Ocak tarihinden bu yana açlık grevi eylemlerine yer verdiği için Yeni Yaşam gazetesi cezaevlerindeki siyasi tutsaklara verilmiyor. 

'GÜVEN, CEZAEVİNİN GÖNDERDİĞİ DOKTORLARI KABUL ETMİYOR'

Öte yandan sağlık durumu gittikçe ağırlaşan Leyla Güven sağlık kontrollerini de kabul etmemeye başladı. Leyla Güven cezaevi idaresine verdiği dilekçede bilincinin kapanması durumunda tıbbi müdahaleyi kabul etmeyeceğini beyan etti. Güven, TTB’den gelecek bağımsız bir sağlık heyeti dışında cezaevinden gönderilen doktorlara muayene olmayı da reddediyor. En son Güven’i kontrol eden hekimler ise, Leyla Güven’in bulunduğu kritik evre dikkate alındığında, Güven’in cezaevi koşullarından kaynaklı ciddi sağlık sorunları yaşayabileceği, cezaevinin aşırı soğuk olması nedeniyle pnömoni gibi enfeksiyonlara yakalanabileceği uyarısında bulundu. 

'AÇLIK GREVLERİ YAYILIYOR'

21 Ocak itibariyle çeşitli cezaevlerinde bulunan 250’den fazla kişi Leyla Güven’e destek vermek ve tecridin kaldırılmasını talep etmek üzere süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi gerçekleştiriyor. Sayı her geçen gün artarken, 15 Ocak’ta DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP Milletvekili Selma Irmak süresiz dönüşümsüz, 17 Ocak’ta ise HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk 10 günlük dönüşümlü açlık grevi eylemine başlamıştı."