HDP Amed Milletvekili Dağ ve 5 partili açlık grevine başladı

HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ve 5 partili, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı hükümetin duyarsızlığına tepki amacıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Aralarında Amed milletvekili Dersim Dağ’ın da olduğu altı HDP’linin başlattığı açlık grevi, Leyla Güven’in grevinin 116’ncı gününe denk geldi.

HDP Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, “AKP Hükümetinin, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması konusunda adım atmamasını ve açlık grevi eylemlerine duyarsız kalmasını protesto etmek amacıyla Milletvekilimiz Dersim Dağ ile birlikte yurttaşlarımız Bilal Özgezer, İsmet Yıldız, Salih Canseven, Salih Tekin ve Sevican Yaşar bugün Diyarbakır'da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladıklarını duyurdular” denildi. 

HDP Amed İl binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu’nda açlık grevini başlatan partililer, bir basın açıklaması yaptılar.

Açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları, Selçuk Mızraklı ve Musa Piroğlu ile çok sayıda kişi katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Öcalan üzerindeki tecride ve açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek şunları söyle: “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit Türkiye’deki demokratik çözüm çabalarını rafa kaldırmıştır. Bundan kaynaklı Leyla Güven 116 günden beri, DBP Eş Genel Başkanımız Sebahat Tuncel ve Selma Irmak 47 günden beri, Hewlêr’den Strasburg’a dünyanın bir çok yerinde Kürtler Türkiye’nin kendi yasalarını uygulaması için canlarını ölüme yatırmış. Tecridin ortadan kalkması için mücadele etmektedir.”

“Kürt sorunu çözülmeden sorunların çözülmediğini görmekteyiz” diyen Arslan, “Kürtleri katlederek, siyasi iradelerini ret ederek bu topraklara barış, demokrasi, özgürlük gelmez” vurgusunu yaptı.

Arslan, Kürt halkının Öcalan üzerindeki tecrit politikalarını kabul etmediğini kaydederek, “AKP hükümeti kendi iktidarını sürdürmek ve Kürtleri siyasetin dışına itmek için 2015’ten beri ağır tecridi Türkiye halklarına ve barışına dayatmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kürt siyasetçileri ve temsilcilerinin Öcalan’a ayrıcalıklı bir uygulama talep etmediğine dikkat çeken Arslan, “Türkiye’nin yasalarının uygulanması talebidir” dedi.

Kürtlerin ölmesini bekleyen bir zihniyetten, siyasi anlayıştan beklentilerinin olmadığını ifade eden Arslan, şu çağrılarda bulundu: “Demokratlara yurtseverlere çağrımız; Kürtlerin acından ölmesini beklerken, demokrasinin gelmesini beklemesinler. Kürtlerle ortak yaşam alanımız kalmaz. Bilmeleri gerekiyor. Taleplerin bir an önce yerine getirilmesi, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması gerekiyor. Aksi taktirde eylemler adım adım yayılacaktır.”

Açlık grevine başlayan HDP’li vekil Dersim Dağ ise, Leyla Güven ve açlık grevinde olan tutukluları selamlayarak, “‘Leyla Güven’in talepleri talebimizdir’ demek için süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlıyoruz. Direniş bizim tarihimizdir. Başta Sayın Öcalan, kadınlar, gençler üzerindeki tecrit kalkmadığı sürece bu direniş alevlenecektir. Son ne olursa olsun bu direniş amacına ulaşacaktır. Yaşasın Leyla Güven’in direnişi, yaşasın zindan direnişi, yaşasın direniş” şeklinde konuştu.