HDP, Amûdê Sineması'nda katledilenleri andı

HDP, 60 yıl önce Amûdê Sineması'nda katledilenleri andı.

HDP MYK, 250'den fazla çocuğun hayatını kaybettiği Amûdê Sineması Katliamı'nın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, katliama ilişkin şu hatırlatma yapıldı: "13 Kasım 1960’ta Rojava’nın Amûdê kentinde Kürt halkının kolektif hafızasında büyük yaralar açan, insanlık tarihinin kirli ve karanlık çocuk katliamlarından biri gerçekleşti. Hayatlarında ilk defa sinemaya giden Rojavalı 500’e yakın Kürt çocuğun Amûdê’nin Şehrazad Sineması’nda Mısır yapımı Cezayir bağımsızlık savaşını konu alan Cerimet Nifis El-Leyl -Gece Yarısı Suçlaması- isimli filmi izlediği sırada filmin gösterildiği perde tutuşur ve büyük bir yangın çıkar."

'HÂLÂ AYDINLATILMADI'

"Salonun giriş çıkış kapılarının askerler tarafından kilitlenmesiyle yangının söndürülmesinin engellenmeye çalışılması sonucunda büyük bir çocuk katliamının gerçekleşmesine zemin hazırlandı" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Amûdê’de Şehrazad Sineması’nda gerçekleşen yangın sonucunda çoğunluğu 12 yaşından büyük olmayan 250’nin üstünde çocuk yanarak can verdi; büyük bir insanlık trajedisi yaşandı" diye kabul edildi.

Açıklamada, 60 yıl geçmesine rağmen katliamın hâlâ hakkaniyetli bir şekilde aydınlatılmadığına dikkat çekilerek, "Suriye Hükümeti Amûdê halkının hafızasında büyük yaralar açan bu büyük trajedinin halk tarafından anılmasını yasaklayarak, baskı ve zulüm politikaları uygulayarak olayı unutturmaya çalıştı" denildi.

'AMÛDÊ YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDİYOR'

HDP MYK, şunları da ifade etti:

"Amûdê Sineması Katliamı, Kürt çocuklarına karşı uygulanan düşmanca politikaların ve bir dizi sistematik ihmalin sonucunda gerçekleşti. Kürt çocuklarına reva görülen asimilasyon, kimliksizlik ve yerinden etme politikaları, Amûdê Sineması’ndaki yangında somutlaştı. Kürt halkının Rojava’da maruz kaldığı baskıların bir sonucu ve aynası olan bu katliamı, bugün tekrar lanetliyor, sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısı yapıyoruz.

Rojava halkı ve Amûdêliler, bugün hem Amûdê Katliamlarının tekrarlanmaması hem de insanlık düşmanı cihatçıların ve onların hamisi olan güçlerin benzer katliamları gerçekleştirmemesi için mücadele etmeye, insanlık düşmanı politikalara karşı yaşamı savunmaya devam ediyorlar."