HDP belediyeleri kurtarmakta kararlı

HDP MYK Üyesi Zübeyde Zümrüt, partilerinin 31 Mart yerel seçimlerine hazır olduğunu ifade ederek, kayyumların yarattığı tahribatları düzelterek belediyeleri halka devredeceklerini söyledi.

31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerin çalışmaları şimdiden başladı. İlk olarak siyasi partilerin aday belirlemek için başlatmış oldukları başvuru süreleri bittikten sonra, miting ve diğer kitle çalışmaları yürütmek adına sokaklar canlanmış olacak.

Yılbaşından sonra pratik anlamda başlayacak olan yerel seçim çalışmaları, tam üç ay sürecek. Bu zaman zarfında siyasi partiler seçmenlere giderek nasıl bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceklerini anlatarak, ikna etme çabalarına girişecekler.

Halkların Demokratik Partisi de benzeri görülmemiş bir baskı altında seçim çalışmalarına başlamış durumda. Aday adaylık başvuru sürecini geçtiğimiz hafta başlatan HDP, 94'üne kayyumların atandığı 8'inin ise yetkilerinin idari amirliklere bağlandığı toplamda 102 belediyesini yeniden kazanmak için kolları sıvadı. 20 Kasım-05 Aralık tarihleri arasında aday adaylarının başvurularını alacak olan HDP, yaklaşık 20 günlük bir mülakat sürecinden sonrada tüm adaylarını açıklayacak.

Nasıl bir seçim çalışması yürüteceklerine dair ipuçları veren HDP MYK üyesi Zübeyde Zümrüt, AKP'nin kayyum politikalarını ve halk üzerindeki baskılarını ANF'ye değerlendirdi.

Zümrüt, HDP olarak 31 Mart yerel seçimlerine giderken hangi politikalarla ve nasıl bir örgütlenme tarzı ile hazır olduklarını belirterek, toplumun tüm dinamiklerini bir araya getirip yerel demokrasiyi nasıl güçlendirecekleri noktasında bir netliğe sahip olduklarını kaydetti.

'YEREL DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİREĞİZ'

HDP'ye yönelik tüm siyasi baskı ve saldırılara rağmen bir kişinin bile kalması durumunda çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Zümrüt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Biz her şeye rağmen örgütlenmek ve hem Kürdistan hem de Türkiye cephesinde yerel demokrasiyi güçlendirmek için çalışmalarımızı başlatmıştık zaten. Belediyelerimize atanan kayyumları nasıl temizleyeceğimize dair de komisyonlarımızı örgütlemiş durumdaydık. Bugünlerde de zaten bu çalışmalarımıza resmi anlamda start verdik. Startımızı da aday adaylarının başvuru sürecini başlatarak verdik. Başvurular, tüm baskılara rağmen irade beyan etmenin de bir göstergesidir. HDP'yi bitirmeye dönük yaklaşımlar, yerel seçimlerde halkımızın sahiplenmesiyle bir kez daha geri tepecektir."

'HALKIN ÖFKESİ SANDIĞA YANSIYACAK'

31 Mart yerel seçimlerine ilişkin şimdiye kadar yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Zümrüt, şunları paylaştı: "Yaptığımız halk toplantıları ve fizibilite çalışmalarında, halkımızın bu süreçte AKP-MHP ittifakının ortak yürüttükleri politikalara karşı ne kadar öfkeli ve tepkili olduklarını görüyoruz. İnsanlar belki bugün sokakta olmayabilirler ama içlerinde biriktirdikleri öfkelerini sandığa yansıtacaklardır. Halkımız, 31 Mart seçimlerinin bir referandum niteliğinde olacağı değerlendirmesini de yapıyor. HDP olarak, bize düşen bunu iyi koordine etmek ve kalıcı örgütlülüğe dönüştürmektir. Salt bir seçim olarak değil, yeni bir örgütleme modelini açığa çıkaracak yönleriyle ele almaktır. Böylelikle yerel demokrasinin direniş hattını da örmüş olacağız."

'HALKIMIZIN KAYGISI OLMAMALI'

AKP'nin Kürdistan'daki belediye atadığı kayyumların neden olduğu tahribatlara ilişkin de konuşan Zümrüt, şunları söyledi: "Öncelikle bu seçimlerde halkımızın sandığa giderek oyuna sahip çıkacağından hiçbir kuşkumuz yok. Dolayısıyla halkımız bu iki yıllık zaman zarfı içerisinde kayyumların hem belediyeler içerisinde hem de şehir planlamasında yarattıkları tahribatları görüyor. Ama bizim bu konuda bir sıkıntımız olmaz çünkü yerel yönetimler deneyimimiz var. Tüm bu tahribatları düzelterek, belediyeleri halkımızın hizmetine sunabilecek bir irademiz var. Biz 1999 yılında da belediyeleri alırken, dosyalar bile yoktu. Yapılan çalışmaların arşivi yoktu. Ama biz o belediyeleri öyle bir kurumsallaştırdık ki bir model haline geldiler. Dolayısıyla bizim 1 Nisan itibariyle herhangi bir kaygımız yoktur. Halkımızın da kaygılarının olmaması gerekir. Biz o kayyumların tüm yolsuzluk, çalıp çırpma, trilyonlarca borç ve kentleri tahrip etmelerine rağmen, tüm belediyeleri birkaç yıl içerisinde eski haline getirerek halkımıza devredeceğiz. Yeter ki bu konuda halkımız ile birlikte iyi koordine ve organize olalım.”

'İTTİFAK GÖRÜŞMELERİMİZ VAR'

Seçim ittifakları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Zümrüt, partilerinin her zaman ittifak ve demokrasi bloku oluşturmak için hazır olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bunu sadece seçim gündemiyle de sınırlı tutmamıştır. Tüm zamanlarda bu ittifakların ve güç birliğinin olması gerekir. Şimdi de hem Kürdistan hem de Türkiye cephesinde bu yönlü görüşmelerimiz var. Kürdistan'da Kürtlerin ve diğer tüm toplumsal dinamiklerin bir araya gelerek iç birliklerini güçlendirmeleri gerekir. Bu konuyu da bir milletvekili veya belediye başkanı gösterme ekseninden çıkarmak gerekir. Geleceğe dönük planlamaların gündemi yapmalıyız. Çünkü karşımızda tüm teknik, güç ve varlığıyla halkların üzerine gelen bir devlet geleneği var. Bu geleneğe karşı da demokrasiden yana olan tüm kesimlerin bir güç birliği oluşturmaları gerekiyor."