HDP bileşenleri: Sur'a sahip çıkacağız!

HDP bileşenleri, Sur'da yaşanan yıkıma ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP bileşenlerinden Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü, SYKP Genel Başkanı Ahmet Kaya, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi ile DBP İstanbul İl Eş Başkanı Hülya Aydoğdu, HDP İstanbul İl Örgütü binasında Sur'da devletin gerçekleştirdiği yıkım ve kültürel soykırıma karşı basın toplantısı düzenledi.

“Yıkım ve kültürel soykırıma hayır, Sur için adalet” pankartının açıldığı toplantıda ilk sözü SYKP Genel Başkanı Kaya aldı.

'ÇÖKTÜRME PLANI UYGULANIYOR'

Sur'da ve Kürdistan'ın diğer yerlerinde yapılmaya çalışılan şeyin Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürtlerin iradesini yıkmak olduğunu belirten Kaya, böyle bir planla hareket eden devletin bu planının 2014’te ortaya çıkartılan "Çöktürme Planı" ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Sur'a 15 gün önce gittiğini aktaran Kaya, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Sur'daki yerleşim M.Ö 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Sur'da 700 bin yıllık bir tarihi bir geçmiş var.

700 bin yıllık tarihini biriktirerek bugüne gelmiş. Yıkılıp bugüne gelmemiştir. Böyle bir önemi var. Kültürler ve diller birbirine eklenerek gelmiştir. Sur'u böyle anlamak lazım" dedi.

Sur’da devletin bizzat belirlediği 595 "Korunması Gereken Yapı" bulunduğunu dile getiren Kaya, şu bilgileri verdi: "Değişik bir sokak yapısı var. Bu sokaklar o tarihin izlerini taşıyor. Bu sokaklar 2015'te koruma altına alınıyor. 2015-2016 yıllarında Sur'a dönük çok ciddi saldırı politikaları var. Bu saldırı politikaları nedeniyle 45 bin kişi göç ettirildi. Mahallelerine ve evlerine geri dönmelerine engel olacak bir durum söz konusu. Sur'un 18 mahallesi var. 16'sı iç kısımda bu mahallelerin 6'sı hiç kullanılmayacak durumda."

'İNTİKAMCI YAKLAŞIMLA KATLEDİYOR'

Sur'da yaşayanlar dahil olmak içeride neler olup bittiğinin bilinmediğini söyleyen Kaya, "Bilinen tek şey Sur'un dümdüz hale getirilmiş olduğudur" diye belirtti.

"Sur' halkı bir şeyden emin... Orada karakollar yapılıyormuş. Onun dışında ne yapıldığına dair bir bilgiye sahip değiller" diye devam eden Kaya, devletin intikamcı yaklaşımla burayı yerle bir ederek binlerce insanı öldürdüğünü kaydetti.

Sur’un hafızasızlaştırma amacıyla yıkıldığını belirten Kaya, "Alipaşa Mahallesi'nin büyük bir oranını yıkmışlar, şimdi sıra Lale Bey'de, bunu da yıkmak istiyor. Bununla da kalmayıp diğer mahalleleri de yıkacakaları söyleniyor" dedi.

DEVLETİN HEDEFLEDİKLERİ

Kaya, Sur'un yıkımı ile devletin hedeflediklerini ise şöyle sıraladı:

*Sur’un demografik yapısını bozmak.

*Kültürel tarihsel dokuyu değiştirmek.

*Dayanışmacı kültürü yok etmek.

*Rant alanı haline getirmek.

*Tarihi Sur kenti karakola dönüştürmek.

'SUR HEPİMİZİN SORUNU'

Sur'da yaşananların sadece Sur halkının sorunu olmadığını belirten ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, şöyle konuştu: "Bütün halkların sorunu olarak ele almak lazım. Geçen yıl Sur’da bulunmuştuk. Karşılaştığımız tablo çok vahşiydi. Sur'un kültürel ve tarihsel yapısı yok edilmek istenmişti. Bu hala devam ediyor. AKP Kürt halkına yönelik topyekûn saldırı konseptini Sur’da da yürütmekte. Sur’u insansızlaştırmak istiyor. Sur'un direniş hafızasını silmek istiyor. Öz yönetim direnişi ve destanların yazıldığı bir yer. Bir yönü ile intikam alınmak isteniyor."

'DİRENİŞ HAFIZASI YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Öz yönetim direnişinin önemli yerlerinden biri olan Sur'un direniş hafızasının yok edilmesi amacıyla hedeflendiğini belirten Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü, "Hafızayı yok etmek ve parçalamak istiyor. İnsanların benzer bir direnişin parçası haline gelmesini istemiyorlar. Yapılmak istenen budur. Kürdistan'da öz yönetim döneminde binlerce kişi göç ettirildi. Devletin politikası insanları cezalandırmak. İnsanları barınma ve yaşama haklarını ellerinden alıp kentin dışına itmek istiyor. Dayanışmayı büyütmek gerekiyor" dedi.

'ŞARK ISLAHAT PLANI DEVREDE'

DBP İstanbul İl Eş Başkanı Hülya Aydoğdu, Sur'da yapılmak istenenin Şark Islahat Planı'nın devamı olduğunu ve şunları kaydetti: "Şark Islahat Planı'ndan bu yana göç ettirme devam ediyor. Sur, Cizre, Nusaybin, gibi yerlerde büyük bir kısım öz yönetim alanı yıkılmış durumda. Sur, bizim için semboldür. Ortak bir yaşam vardır orada. Ortak tarihsel hafıza ve dayanışma kültürü ortadan kaldırılmak isteniyor. Özünden kopartılarak yabancılaştırılmak isteniyor. Sermayeye peşkeş çekilmek isteniyor."