HDP bir kez daha AKP’ye kaybettirecek

HDK 1. Bölge Eşsözcüsü Koray Türkay, HDP’nin stratejisinin doğruluğunu vurgulayarak İstanbul’da AKP’ye yeniden kaybettireceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart’ta İstanbul’da aday çıkarmayarak, AKP-MHP ittifakının kaybetmesini sağladı. Bu seçimde de aynı stratejiyi sürdüren HDP, İstanbul’un bütün ilçelerinde seçim çalışmalarını sürdürüyor. Eşbaşkanların da bizzat katıldığı halk buluşmaları son güne dek devam edecek. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 1. Bölge Eşsözcüsü Koray Türkay, HDP’nin çalışmaları ve stratejisiyle ilgili ANF’ye konuştu.

SEÇİM SONUÇLARINA DARBE

Türkay, YSK’nın 6 Mayıs’taki kararının AKP’nin kaybetmeyi hazmedememesine dayandığını belirterek, bunun da seçim sonuçlarına darbe niteliğinde olduğunu kaydetti. Türkay, böylece YSK eliyle halkın iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını söyledi.

Buna karşı bir adalet, demokrasi cephesi oluşturulduğunu fade eden Türkay, “Bu demokrasi blokunun ne önemli aktörü elbette HDP’dir. Demokrasi adına verdiği mücadele ve ödediği bedellerle zaten tartışmasızdır” dedi.

HDP’NİN ÖRNEK SİYASETİ

“HDP bu gasp meselesi ile ilgili oldukça tecrübeli” diyen Türkay, şöyle devam etti: “Kürdistan’da halkın iradesi ile seçilmiş belediye başkanlarının AKP tarafından darbe yoluyla gasp edilmesine şahit olduk. Elbette bu tecrübeyi Batı yaşamadığı sürece hissetmiyordu. HDP’nin başına gelen gasp edilme hukuksuzluğu CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi’nin de başına geldi. Burada HDP, bu gasp edilişe karşı nasıl mücadele verileceğine dair, örnek bir siyaseti ortaya koyuyor. HDP, AKP-MHP zapturaptına karşı yıkıcı bir pozisyon alıyor.”

HDP, AKP’Yİ HEZİMETE UĞRATTI

HDP’nin yeniden belediye seçiminde bir aday çıkarmayıp stratejisine devam etmesini doğru bir hamle olarak gören Türkay, “AKP ve MHP’nin zor anlara gelmesinin en önemli aktörü HDP’dir. Kendi tabanını bile bir önceki seçimde aday çıkartmama durumuna ikna etme meselesi oldukça zordu ama Kürt seçmen tereddütsüz bir şekilde İstanbul, Mersin, Antalya, Adana ve Amed’de AKP-MHP’yi hezimete uğradı. Dolayısıyla bugün 23 Haziran’a büyük bir motivasyonla gidildiğini söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

BAĞIMSIZ HALK BULUŞMALARI YAPILIYOR

YSK’nin 6 Mayıs’ta seçimlerin iptaline ilişkin açıklamasından sonra İstanbulluların sokaklara çıkarak duruma karşı gösterdikleri tepkileri hatırlatan Türkay, 23 Haziran seçimleri için doğal bir dayanışma ağının kurulduğunu aktardı. Yapılan protestoların bir inisiyatif haline dönüştüğünü anımsatan Türkay, şunları dile getirdi: “Bugün Kadıköy’de ‘demokrasi kazanacak’ adı altında seçim çalışmalarını startını vermek üzere halk buluşmaları yapıldı. Bu inisiyatif bağımsız bir yerden birleşik bir mücadeleyi ele alarak çalışmayı hedefliyor. Seçimden sonra da yerel çalışma kendisini yerel meclis olarak yaşatacaktır. Yerinden yönetimi önemli buluyoruz. Umut ediyoruz ki 23 Haziran’dan sonra bu birliktelik, yerel meclis olarak kendisi ifade eder ve yerinden yönetimi, demokratik yönetimi, demokratik özerklik eksenindeki bu anlayışı Kadıköy’de hayata geçirebileceğimiz bir birliktelik ortaya çıkarabilir.”