HDP, bütçe görüşmelerinde Rojava’daki buğday talanını sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türk meclisindeki bütçe görüşmeleri sırasında Rojava’nın yağmalanan ve çalınan tarımsal ürünlerini gündeme getirdi.

Türk meclisindeki Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruyu yöneltti:

“Kuzey ve Doğu Suriye’de el konulan alanlardaki buğday silolarındaki buğdayın Türkiye’ye aktarıldığı iddiası doğru mudur?”

Beştaş ayrıca 2018 yılında işgal edilen Efrîn’den Türkiye’ye aktarılan ürünlerle ilgili de bir soru yöneltti. HDP’li vekil, “2019 yılında Afrin’den kaç ton zeytin, patates ve buğday Türkiye’ye aktarılmıştır?” diye sordu. Bakan Pakdemirli, Beştaş’ın iki soruyu da yanıtsız bıraktı.

Tarım Bakanı Pakdemirli, 2018 bütçe görüşmelerinde Efrin’deki zeytin talanına ilişkin itiraf niteliğinde açıklamalarda bulunmuştu.

Ankara rejimine bağlı çetelerin zeytin gasbını ve Türkiye’de bu zeytinleri sattığını doğrulayan Pakdemirli, “Hükümet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, Afrin’de gelir bize geçsin istiyoruz” diyerek Türk devletinin yağmacı gerçekliğini ortaya koymuştu.

İŞGAL, YAĞMA VE SAVAŞ SUÇLARI

Efrîn, Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunuyor. Türk devletinin 20 Ocak 2018'de Efrîn’e yönelik başlattığı saldırılar ve 18 Mart'ta kentin işgaliyle sonuçlanmıştı. İşgal saldırılarından bu yana bölgede sistematik bir şekilde savaş suçları işleniyor. Hemen her gün yerli halka ait mallara el konulması, sivillerin fidye için kaçırılması, işkence veya infazlara konu olması gibi ağır suçlar işleniyor.