HDP: Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, AİHM’in kararı ardından Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

HDP Eş Genel Başkanları’nın imzasını taşıyan ortak açıklamada “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, önceki dönem Eş Genel Başkanımız, yoldaşımız Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması yönünde bir karar vermiştir. Mahkemenin bu kararı ile Demirtaş’ın tutukluluğunun ‘siyasi’ olduğu da netleştirmiştir” denildi.

Açıklamada, “AİHM kararı, Anayasa’nın 90. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesi’ne göre bağlayıcıdır. Türkiye imzaladığı uluslararası anlaşmalara uymak ve bu kararı uygulamak zorundadır” diye kaydedildi.

Türkiye’de yargının şimdi yeni bir sınavla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Eş Genel Başkanlar, “Ya uluslararası hukuk ilkelerine, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara ve üyesi bulunulan uluslararası kurumlara bağlı olduğunu gösterecektir. Ya da hukuk ilkeleri ve uluslararası sözleşmelerle ilgisi bulunmadığını ve Anayasa’nın 90. Maddesi’ni tanımadığını gösterecektir” vurgusunda bulundu.

Açıklama şöyle son buldu: “2 yıldır hukuksuz bir şekilde rehin tutulan Demirtaş, vakit geçirmeksizin serbest bırakılmalıdır. Bu karar tüm seçilmişler için emsal bir karar olarak değerlendirilmelidir. AİHM nezdinde Türkiye ilk kez 18. Madde’yi ihlal etmekle sonuçlanan bir karara konu olmuştur.

Demokrasi ve barış mücadelesinden vazgeçmeyenler, demokratik siyaset konusundaki kararlı duruşları ile bu ülkenin ve toplumun yüz akı olmayı sürdüreceklerdir.

2 yıldır söylediğimiz gibi, Demirtaş’ın ve tüm seçilmişlerimizin, yöneticilerimizin yeri cezaevleri değil Türkiye halklarının yanıdır.”