HDP ‘Demokrasi Buluşmaları’nın startını verdi

Bir süre önce Demokrasi Yürüyüşleri düzenleyen HDP, Demokratik Mücadele Programının ikinci ayağı olan “Demokrasi Buluşmaları”nın startını verdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Demokrasiyi inşa için buluşuyoruz” dedi.

HDP’nin Demokratik Mücadele Programının ikinci ayağı için Meclis Basın Kapısı önünde bir basın açıklaması yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile milletvekillerinin katıldığı basın açıklamasında, “Demokrasi Buluşmaları”nın detayları verildi.

HDP’liler çoklu baro teklifine dikkat çekmek için “Savunmayı savunuyoruz” yazılı önlüklerle basın karşısına çıktı.

HDP’li vekiller Kürtçe ve Türkçe “Hep birlikte” yazılı dövizler de taşırken, açıklamayı HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı.

Sancar, darbelere karşı demokrasi yürüyüşünü başlattıklarını belirterek, ikinci ayağını Meclis’te başlattıklarını belirtti.

‘DESPOTLUĞA İTİRAZ EDİYORUZ, DEMOKRASİYİ İNŞA EDECEĞİZ’

Sancar, şöyle konuştu: “Ankara’dan Türkiye’nin dört bir yanından buluşmalar için yola çıkacağız bu buluşmalar emekçilerle, inanç gruplarıyla, ekolojistlerle, gençlerle kadınlarla olacak. Bu yürüyüşle ortaya koyduğumuz itirazı buluşmalarla bir inşa gücüne dönüştürme amaçlıyoruz. Yürüyüşümüz esas olarak bir itirazı dillendirmek içindi. İtirazın yüksek sesle bütün demokratik kesimlerle buluşturmak içindi. Adaletsizliğe itiraz ediyorduk, şimdi bu buluşmalarla adalet inşa edecek gücü bulacağız. Despotluğa itiraz diyoruz. Demokrasiyi inşa için buluşacağız.”

Sancar, şunları ekledi: “Yoksulluğa, sömürüye itiraz ediyoruz, eşitliği kurmak için buluşacağız. Baskıya itiraz ediyoruz, yasaklara itiraz ediyoruz, özgürlüğü itiraz etmek için buluşmalar gerçekleştireceğiz. Tekçiliğe itiraz ediyoruz, çoğulculuğu inşa edeceğiz. İnançlar konusunda her türlü dayatmaya ve inançlar arasında ayrımcılığa itiraz ediyoruz, halkların özgürlüğünü ve inançların eşitliğini inşa etmek için buluşmalar yapacağız. Artvin’den Kaz Dağlarına ve Kanal İstanbul’a kadar doğanın talanına itiraz ediyoruz, ekolojik bir toplum kurmak için buluşmalara gidiyoruz.”

İktidarın intikam duygusu ile hareket ettiğini belirten Sancar, tutuklanan HDP’li seçilmişleri ve irade gasbını hatırlattı.

‘BİAT VE İNTİKAM OPERASYONU’

“Bu iktidarın intikamcı zihniyetine itiraz ediyoruz, bu itiraz için buluşmalar gerçekleştireceğiz. Adaleti, hakkı, hukuku, hakkaniyeti toplumun çeşitli kesimleriyle birlikte inşa edeceğiz” diyen Sancar, çoklu baro teklifi için de “biat ve intikam operasyonu” dedi.

Sancar, “Biz bardoların bu itirazını, yürüyüşünü selamlıyoruz, destekliyoruz ve şunun altını çiziyoruz: Umut bulaşıcıdır, cesaret bulaşıcıdır. Tek bir kişi adaleti haykırdığında mutlaka yankı bulur o haykırış” diye ekledi.

‘DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞLERİ BİR HAYKIRIŞTI’

HDP’nin Edirne ve Hakkari’den başlattığı demokrasi yürüyüşlerini hatırlatan Sancar, bu yürüyüşler için “bir haykırıştı” dedi ve şöyle devam etti: “O haykırış zifiri karanlığı yaran bir çığlık olmuştur. Karanlığı aydınlatan bir çığlık olmuştur, baroların da bu çığlığı aydınlığa doğru bir ilerlemedir. Başka örgütlü kesimler var. Meslek odalarına da diz çöktürmek istiyorlar. Bu iktidar TTB’den intikam almak istiyor o nedenlerle hazırlıklarının sürdürüyor. TMMOB’dan intikam almak istiyor, kamu odalarını tümüyle kontrol altına almak istiyor. Yargı bu iktidarın uzun zamandır kontrolüne aldığı bir aygıt durumuna gelmiştir yargıyı bu iktidar muhalefeti susturmak için bir sopa için kullanıyor.”

‘GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMEK İÇİN ANKARA’DAN HAREKETE GEÇİRİYORUZ’

Sancar, şöyle devam etti: “Ortada yargı denebilecek bir kurum kalmamıştır. Bu bizim kaderimiz olamaz. Bunu değiştirecek gücümüz vardır. Hep birlikte yürürsek hep birlikte itiraz edersek inşa konusunda güçlerimizi birleştirirsek bu gidişatı durduracağız. Kimsenin karamsar olmasına gerek yok. Mücadele inancını koruyanların mutlaka başardığını gördük. Biz de diyoruz ki adalet, demokrasi, özgürlükler mutlaka kazanacaktır. Bunun en önemli şartı güçlerimizi birleştirmektir. İşte biz de bu güçlerimizi birleştirmek için Ankara’dan harekete geçiyoruz.”

‘ÇAĞRIMIZ DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN BİR İNŞA GÜCÜ OLMASIDIR’

“Çağrımız, demokrasi güçlerinin bir inşa gücü olmasıdır. Sadece itiraz etmek yetmez, inşa gücü olmalıyız. Adalete inanan her kesime demokrasi isteyen her bölüme baskıya karşı nefes almak isteyen her bireye çağrımızdır. Gelin hep birlikte özgürlüğün, demokrasinin adaletin ve en önemlisi de bunlarla birlikte barışın inşa gücü olalım. Bu buluşmamızda ekolojistlerle, inanç gruplarıyla, kadınlarla, gençlerle bir araya geleceğiz. Hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Bu gücü inşa edeceğiz. Bu yolun ucu barışa çıkmaktadır. Şimdi biz ‘savaşa karşı çıkıyoruz, barışı inşa edeceğiz’ sözünü en gür şekilde haykırmaya çağırıyoruz herkesi. Bunun için demokrasi güçlerinin buluşması, yeni bir enerji yeni bir irade yeni, bir umut cesaret yaratacaktır. Bundan şüphe duymuyoruz. Bu ülkedeki demokrasi güçleri hep birlikte hareket ettiklerinde mutlaka kazanacaklardır.”

Açıklama ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sancar, diğer siyasi partilerin HDP’ye yönelik tutumlarına ilişkin şöyle konuştu:

“Bizim çağrımız sadece belli kesimlere, sadece siyasi partilere yönelik değildir. Bizim çağrımız Türkiye’deki her kesimedir. Bunun sorumluluğunu içinde duyan, harekete geçen herkes bu mücadelede üzerine düşeni yapmış olacaktır. Sorumluluğu duymayanlardan hesabı halk ve tarih soracaktır. Kimseye özel bir çağrımız yok. Çağrımız bütün topluma ve toplumdaki bütün demokrasi güçlerinedir.”