HDP’den Almanya’ya diplomasi trafiği

HDP en üst düzeyde bir heyetle 10 Eylül’de başlamak üzere Almanya’ya üç günlük ziyaret gerçekleştirecek.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 2016’dan beri ilk defa genel başkan düzeyinde başkent Berlin’e üç gün boyunca sürecek kapsamlı bir ziyarete hazırlanıyor. Eş Başkan Sezai Temelli’nin başkanlığındaki heyette HDP milletvekilleri Mithat Sancar ve Feleknas Uca ile Almanya HDP Temsilciliği Eş Sözcüleri Leyla İmret ve Sinan Önal yer alacak.

10 Eylül Pazartesi günü başlayacak ve 12 Eylül Çarşamba gününe kadar sürecek ziyarette HDP heyeti Berlin-Ankara arasında yeni bir dönemin başladığı çok kritik bir dönemde Almanya’yı ziyaret etmiş olacaklar.

Hem Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türkiye’ye yaptığı iki günlük ziyaret, hem de Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Eylül’de Berlin’e başlatacağı iki günlük ziyaret nedeniyle Alman kamuoyunda Ankara rejimiyle ilişkiler yoğun şekilde tartışılmaya başlandı.

HDP HEYETİ AfD DIŞINDA BÜTÜN PARTİLERLE GÖRÜŞECEK

HDP heyeti Berlin’de yapacağı temaslarda Türkiye ve Almanya ilişkilerinin demokratikleşme ve reformlar çerçevesinde her alanda gelişebileceği mesajını vermeye çalışacak. Ayrıca HDP’nin hem Alman devlet temsilcilerinden hem de siyasi partilerden özellikle Türkiye’de yeniden barış görüşmelerinin başlaması, yasal/anayasal reformlara geçilmesi için Ankara’ya baskı yapılmasını talep etmesi bekleniyor.

Ayrıca HDP’nin gündeminde Almanya’da yaşayan göçmenlerin uyumunda yaşanan sorunlar ve son dönemlerde ülkenin doğusunda artan yabancı düşmanlığı olacak. HDP heyetinin ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) dışında Federal Meclis’te grubu bulunan bütün partilerden üst düzeylerde görüşme randevuları aldığı öğrenildi.

Heyetin Pazartesi günü şu isimlerle bir araya gelmesi bekleniyor: CDU/CSU Grup Başkanlığı adına Dr. Andreas Nick, Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eş Başkanları Katrin Göring-Eckardt ve Dr. Anton Hofreiter, FDP Meclis Grubu Başkan Yardımcısı ve partinin eski genel başkanı Alexander Graf Lambsdorff, Sol Parti Meclis Grubu Eş Başkanları Sahra Wagenknecht ve Dietmar Bartsch.

Ayrıca Sol Parti’nin Meclis Grubu ile yapılacak görüşmenin ardından HDP heyeti, akşam saatlerinde bazı vakıfların uzmanlarıyla bir araya gelecek. Salı günü ise HDP heyeti sabah saatlerinde Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile görüşecek, ardından da saat 11.00’de Federal Basın Konferansı’nda basın toplantısı düzenleyecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMIYLA GÖRÜŞME

Salı günü öğleden sonra HDP heyetinin Sol Parti Eş Başkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger ile biraya gelecek. Akşam saatlerinde ise heyet hükümet partisi SPD’nin Meclis Grup Başkanı Andrea Nahles ile biraya gelmeyi planlıyor.

Çarşamba günü sabah saatlerinde ise HDP heyeti Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarıyla görüşecek. Heyetin son olarak Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa İşleri Bakanlığı’nda üst düzeylerde görüşmeler yapması bekleniyor.

Çarşamba günü akşam saatlerinde ise Hotel Merkür’de heyet üyelerinin katılımıyla HDP ile dayanışma gecesi düzenlenecek. Müzik dinletisi ve sinevizyon gösterisinin yanı sıra gecede halka açık tartışma bölümü gerçekleşecek.