HDP’den birçok merkezde seçim bürosu açılışı

HDP, Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. Miting havasında yapılan büro açılışlarında AKP’ye verilecek her bir oyun MHP’ye ve savaşa gideceği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçimlere doğru halk buluşmalarını arttırdı. Van, Erzurum, Mardin, Ankara, Batman ve Şırnak'ta seçim bürolarının açılışı yapılırken, bir yandan da sokak sokak halk ve esnaf ziyaretlerinde bulundu.

VAN

HDP'nin Van'ın İpekyolu ilçesindeki seçim bürosunun açılışı mitinge dönüştü. Kent merkezinde açılan ve merkezi seçim bürosu olarak da kullanılacak olan büronun açılışına binlerce kişi katıldı. Erbane ve davul eşliğinde yüzlerce kişi halaya dururken, açılışta gençlerin yoğunlukta olduğu görüldü. Gençler halay çekerken stranlar ve marşlar söyledi.

Çekilen halaylardan sonra konuşan Mardin Milletvekili Ali Atalan "Bizim yolumuz ve hedefimiz doğrudur. Onlar ne kadar zulüm ederlerse etsinler, baskılarını ne kadar artırırsa artırsınlar, bizi ne kadar cezaevlerin atarlarsa atsınlar bizi ne kadar öldürseler, bize ne kadar tehdit ederlerse etsinler kazanan halkımız olacaktır. AKP 24 Haziran'da da kazanmak istiyor ama halkımızın potansiyeli ve enerjisi onlara bu seçimi kazandırtmayacaktır. Biz kazanacağız. 3 yıldan beri halkımızın içinde biriken ve volkan haline gelen bu güç 24 Haziran seçimlerinde açığa çıkacak ve AKP yok olup gidecektir" dedi.

Atalan'ın konuşmasının ardından büronun kurdelesi alkış ve zılgıtlarla kesildi.

Sabah saatlerinde aralarında HDP Milletvekilli Ali Atalan, HDP İl Eşbaşkanları ve yöneticiler bulunduğu bir grup Edremit ilçesine bağlı Ayazpınar (Sêwekira) ve Taşkonak (Kasirk) mahallelerini ziyaret etti. Mahallede konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, 24 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yaparak, "Bu seçimde çocuklarımız ve geleceğimiz için çalışmalıyız. Bu ülkeye barışı ancak HDP getirir" dedi.

Ardından konuşan Ali Atalan, şunları dile getirdi: "Zulüm karşısında susmak da zalimliktir. Kürt halkına yönelik zulmü ne Allah ne de insan kabul etmez. Yaşananlar karşısında birlik olmamız lazım. AKP bir yandan 'kardeşlerimiz' diyor bir yandan çocuklarımızı öldürüyorlar. Bir yandan da bizden oy istiyorlar. Bunun cevabını 24 Haziran’da sandıklarda vereceğiz. Biz HDP olarak üzerimizdeki bu baskı ve zulmü bitirmek için seferberlik ruhu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada halkımızın bize destek vermesi gerekiyor. AKP hükümetinin 16 yıldır yaptıkları ortada. Bugün yine kalkıp 'demokrasi getireceğiz' diyorlar."

Kürtlere karşı inkar ve ayrımcılığın karşısında birlik oluşturmak gerektiğine dikkat çeken Atalan, şunları şöyle devam etti: "Bu durumu ortadan kaldırmak için birlik olmaktan başka çaremiz yoktur. Eğer birlik olursak ve el ele verirsek her şeyin üstesinden geliriz. Bugün artık tüm kesimler HDP’nin seçimlerdeki kilit rolünden bahsediyor. Biz Kürtler kendi aramızda az da olsa ittifakımızı yaptığımız için herkes Kürtler ne yapacak sorusunu soruyor. Bu birliğimizi daha da geliştirmeliyiz."

HDP Kadın Seçim Komisyonu da hazırlıklar kapsamında erbaneler eşliğinde Büyük Halk, Rus ve Avrupa Halk pazarlarını ziyaret ederek, HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının yer aldığı bildiri ve broşür dağıttı. “Jin jîyan Azadi”, “Selo başkan irademizdir” sloganlarıyla pazarlara giriş yapan kadınlar, esnaflar tarafından alkışlarla karşılandı. Bildiri dağıtımına HDP, DBP il eşbaşkanları, TJA üyeleriyle HDP il kadın aday adayları, Barış Anneleri İnisiyatifi ve çok sayıda kadın katıldı. Pazardaki bildiri dağıtımı sırasında şarkılar söyleyen Barış Annesi Eyne Atabay'a esnafın da eşlik etmesi renkli görüntüler ortaya çıkardı.

ERZURUM

Erzurum'da da ilk seçim bürosu açılışı yapıldı. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Mahallebaşı Mahallesi'nde bir araya gelen partililer, seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı açılışta bir konuşma yapan HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Erzurum'da 7 Haziran'da elde ettikleri başarıyı tekrar yakalayacaklarını söyledi. Geveri, "Erzurum ilçelerinde nasıl çalışma yürütüyorsak merkezde de aynı kararlılıkla çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor. Halkımızın yaşamın her alanında direnerek kazanacağına inanıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı yapıldı.

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü, Dargeçit ilçesinde esnafı ziyaret ederek, ilk seçim bürosunu açtı. HDP ilçe binası önünde bir araya gelen çok sayıda partili ve HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ile birlikte ilk olarak esnaf ziyareti düzenledi. Esnaf ziyaretinde çarşıda bulunan yurttaşların alkış ve zılgıtlarıyla karşılanan partililer, esnaf ile bir süre sohbet etti. Ziyarette sırasında yurttaşlar partilileri "Bijî HDP" sloganıyla karşıladı.

Adıyaman ve beraberindekiler ardından, ziyaretlerine destek veren çok sayıda genç ve kadınla birlikte seçim bürosunun önüne kadar yürüdü. Coşkunun hakim olduğu seçim bürosu önünde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ali Sincar, polislerin bir süre önce işyeri sahiplerini, dükkanlarını HDP’ye kiralamamaları halinde ruhsatlarının iptal edileceği yönünde tehdit ettiğini hatırlattı. Sincar, her şeye rağmen halkın partilerine sahip çıktığını vurguladı. Daha sonra konuşan HDP’li Adıyaman ise, son dönemlerdeki tutuklamalar ve belediyelere atanan kayyumlara dikkat çekerek tüm engellemelere rağmen özgürlük taleplerinin kırılamayacağının altını çizdi.

Konuşmaların ardından seçim bürosu önünde toplanan yurttaşlar, “Bijî HDP” sloganı atarak, seçim müzikleri eşliğinde halaya durdu. Program, büronun kurdelesinin kesilmesinin ardından son buldu.

ANKARA

Ankara Kızılay'da bulunan Konur Sokak'ta kurulan HDP standına ilgi ve destek artıyor. Stantta HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde gönderdiği fotoğraflar dağıtılırken HDP'nin seçim müzikleri eşliğinde halay çekiliyor. HDP’nin “Senle Değişir” yazılı seçim propaganda broşürlerinin de dağıtıldığı seçim çalışmasında kimi gerginlikler de yaşandı. Ülkücü bir grup, HDP’lilere bozkurt işareti yaparken, çevredekiler ise bu tutuma, “Demirtaş’ın olduğu yerde demokrasi vardır” diyerek tepki gösterdi.

Stanttan sık sık "Demirtaş içeride sesi halkta" sloganı atıldı. Etkinlik büyük bir coşku üzün süre devam etti.

BATMAN

HDP Batman'ın Kozluk ilçesiyle Bekirhan beldesinde seçim bürosu açılışları düzenledi. Kent merkezinde bir araya gelen partililer, yirmi araçlık konvoyla Kozluk ilçesine geçti. Kozluk ve Bekirhan beldesinde düzenlenen açılışlara HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Batman Sözcüzü Derya Aslan, HDP Batman İl Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Barış Anneleri, HDP aday adayları ve partililer katıldı. İlçe caddelerinde geçen anons aracına halk zafer işareti yaparak selamlarken özellikle çocukların ilgisi dikkat çekti. Kozluk çarşısında kitle konvoyu "Biji HDP" sloganları ile karşılandı. Bekirhan'da açılışı gerçekleştirilen seçim bürosunda tüm çocukların elinde HDP'nin tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın kartpostallarını taşıdığı görüldü. Kozluk'ta gerçekleştirilen açılışta ise birbirinden renkli görüntülüler ortaya çıktı.

Her iki seçim lokali açılışında bir konuşma yapan HDP'li Bediha Özgökçe Ertan, HDP'nin başarısının yakın olduğunu vurgulayarak, "Bizleri sandıklara gömmek isteyenlere karşı halkımız gün gün cevap vermeye başladı. Gittiğimiz her yerde coşkuyla karşılanıyoruz. HDP'yi sandıklara gömmek isteyenleri de 24 Haziran'da sandığa gömerek cevap vereceğiz" diye konuştu. 24 Haziran'da halkın sandığa gitmemesi adına sandık taşıma işlemlerine başlandığını ifade eden Ertan, "O sandıklar nereye giderse gitsin oylarımızı kullanacak ve sandıklara sahip çıkarak mutlaka kazanacağız. Çünkü biz de yoldaşlık ve azim vardır. Hepimizin tek bir amacı vardır o da HDP'nin başarısıdır" dedi.

Açılış etkinliklerinin ardından HDP heyeti Bekirhan beldesine bağlı Bacak Köyü'nde kurulan bir taziye evine ardından da Batman'ın İpragaz Mahallesi'nde HPG Gerillası Roni Bilir'in taziyesine ziyarette bulunarak aileye başsağlığında bulunuldu.

ŞIRNAK

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda partili, seçim çalışmaları kapsamında Şırnak’ın Cizre ilçesindeki esnafı ziyaret etti. HDP ilçe binası önünde bir araya gelen partililer, Sebze Hali’ne kadar kitle ile bir araya gelerek, esnafı ziyaret etti. Ziyarette partililere sıcak bir şekilde karşılayan halk, Cizrelilerin iradesine sahip çıkacağını ifade etti.

Çocukların ve gençlerin bir an olsun partilileri yalnız bırakmadığı ziyarette, kadınlar sık sık zılgıt attı.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Karabağlar ilçesine bağlı Yunus Emre semt pazarı önünde seçim standı açtı. Seçim standında Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarıyla ve “Senle değişir” yazılı broşürleri dağıtıldı. HDP’li yöneticilerin yanı sıra HDP Amed Milletvekili Ziya Pir’in de ziyaret ettiği stantta esnafa da bildiri dağıtıldı. Yapılan sohbetlerde esnaf, ekonomik krizden dert yandı. Ekonominin ne zaman düzeleceği yönünde sorular yönelten esnaflara Pir, AKP iktidarının yanlış ekonomik politikalarına son verilmesi ile ekonomik krizin aşılacağını söyledi. Esnaflar da seçimlerden ümitli olduklarını belirterek, HDP'yi destekleyeceklerini söyledi.

Öte yandan HDP standına dönük provokasyon girişiminde bulunan bir grup, kitlenin tepkisi üzerine alanı terk etmek zorunda kaldı. “İhbar” olduğu iddiasıyla bölgeye gelen polisler, güvenliği kendilerinin sağlayacağını söyledi.