HDP'den 'demokratik anayasa' hamlesi

HDP, demokratik anayasa çalışmalarına başladı. STK'ler, inanç grupları ve kadın örgütleriyle bir araya gelinecek. HDP, cezaevlerinin boşaltılması için de seferberlik başlatacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM), dün Parti Genel Merkezi’nde HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli başkanlığındaki olağan toplantısında “Demokratik Anayasa” çalışmalarına başlama kararı aldı. “Örgütlenme Seferberliği”, ve “Demokratik Anayasa” konularının ele alındığı toplantıda, hafta içerisinde ODTÜ’de gelişen ağaç kıyımı, Hasankeyf’in sular altında bırakılması ve cezaevlerinde artan sorunlar tartışıldı.

HALK DAHİL EDİLECEK

MA'nın haberine göre, demokratik anayasa çalışmaları için HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar öncülüğünde ekip kuruldu, ardından çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı. Çalışmayı toplumsal kesimlerle buluşarak yapmayı planlayan HDP, toplumun da tartışmalara dahil edilmesi ve yerelden örgütlenen bir mücadeleyi esas alma süreci işletilmesi gerektiğini vurguladı. MYK’de, Türkiye’nin birçok noktasında sivil toplum örgütleri, inanç grupları ve kadın örgütleriyle demokratik anayasa çalışmalarını planlamaya yönelik çalışmaların esas alınarak, başlatılması kararlaştırıldı.

13 TEMMUZ’DA HASANKEYF’E

MYK ve PM’nin temel gündemi olan ekolojik yıkıma dair de yoğun tartışmalar yürütüldü. Özellikle Hasankeyf özelinde tarihi mekanların sular altında kalması, ODTÜ ormanlarının tahrip edilmesine karşı etkili bir tavır alınarak, mücadele hattı çizilmesi yönünde kararlar alındı. Bu tavır ilk olarak sular altında bırakılması konuşulan Hasankeyf’e dair olacak. HDP’li vekiller Hasankeyf’in sular altında bırakılmaması yönünde taleplerini dile getirmek için 13 Temmuz’da orada olacak.

'CEZAEVLERİNİ BOŞALTMALIYIZ'

Yeni yargı paketi tartışmalarının da yapıldığı toplantıda, cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve hukuksuzluklara dair daha etkili bir mücadele yürütülmesine karar verildi. Bu noktada HDP MYK’si cezaevlerinin boşaltılması, hukuksuzlukların giderilmesi için kurulan sivil inisiyatiflere daha aktif destek verme ve çalışmalarına katılma noktasında bir seferberlik hamlesi başlatacak.

Toplantıda, HDP’nin başlattığı “Örgütlenme Seferberliğinin yeni bölge toplantıları, kongre çalışmaları, çalıştaylar ve eğitim çalışmalarıyla sürdürülmesi gerektiği belirtildi.