HDP'den 'gözaltında kayıp ve işkence' önergesi

HDP, gözaltındaki kayıp ve işkenceleri Meclis'e taşıdı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, gözaltında yaşanan kayıp, işkence ve kötü muameleleri Meclis gündemine taşıdı.

Özgüneş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şunları kaydetti:

"12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yüzlerce gözaltında kayıp,  işkence ve kötü muamele ile anılan dönem '90’lı yıllarda artarak devam etmiştir. Bu süreçler Türkiye’nin en karanlık dönemleri olarak bilinmektedir. Aradan 40 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen bu dönemlerde gözaltında kaybedilenlerin akıbeti hala bilinmemektedir. Çocuklarının akıbetini öğrenmek için yıllarca demokratik bir şekilde Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan Cumartesi annelerine dahi tahammül edilmeyerek eylemleri sürekli yasaklanmış, fiziki saldırıya maruz kalmıştır. Yine aradan bunca yıl geçmesine rağmen, son dönemlerde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ve Şanlıurfa’ya bağlı Halfeti ilçesinde yaşananlar, gözaltında işkence ve kötü muameleyi engelleyen veya sonlandıracak tedbirlerin alınmadığını göstermektedir."

SORULAR

Özgüneş, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

"2002-2019 yılları arasında yıllar ve iller bazında Türkiye’de gözaltında kaybedilenler ile ilgili olarak AİHM’e kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvurular nasıl sonuçlanmıştır?

2002-2019 yılları arasında kaç kişi gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamamıştır?

Anayasanın 17. Maddesindeki; “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.” İfadesine rağmen kim veya kimler, hangi mercilere güvenerek bu yasayı ihlal etmektedir?

2002-2019 yılları arasında AİHM kararları neticesinde kaç kayıp yakınına ve işkence nedeniyle sağlığını kaybedene toplam ne kadar tazminat ödenmiştir?

Gözaltında kayıp, işkence ve kötü muameleyi önleyecek bir çalışmanız var mı? Var ise bu çalışmalar nelerdir?"