HDP'den Halepçe açıklaması

HDP eş genel başkanları, Halepçe'de katledilenleri anarak, "Ulusal ve demokratik birliğini inşa edemeyen halklar rejimlerin hedefi haline gelmekten kurtulamaz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yıl dönümü vesilesiyle bugün Halepçe Katliamı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'ON BİNLER KATLEDİLDİ AMA MÜCADELE BÜYÜDÜ'

Açıklamada, "31 yıl önce Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel silahlar kullanılarak, kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden 5 binin üzerinde Kürt insanlık dışı bir katliama maruz kaldı. İnsanlık tarihine kara bir sayfa daha eklendi" denildi.

Kürt halkının eşitlik, özgürlük, kendini yönetme hakkının hep ırkçı baskılar ve şiddetle karşılandığına dikkat çekilen açıklamada, "10 binlerce Kürt katledildi, yerinden ve yurdundan edildi. Bütün bunlara rağmen, Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik iradesi kırılmadı, bilakis daha da güçlenerek büyüdü" diye kaydedildi.

'BİRLİĞİNİ İNŞA EDEMEYEN HALK HEDEF OLUR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Halepçe’de Kürt halkı kimyasal ve biyolojik silahlarla yok edilmek istendi. Ama bunu yaptıranlar ve yapanların kendileri bugün yok oldu ve tarihin utanç sayfalarında yerlerini aldı. Katliamcı zihniyet Kürt halkının ve insanlığın vicdanında mahkum edildi.

Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesi, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel silahlarla yok edilemez. Özgürlük ve adalet talebi, her tür silahtan daha güçlüdür. 

Katliam tehditlerine karşı ulusal ve demokratik birliğini inşa edemeyen halklar ırkçı, tekçi ve totaliter rejimlerin hedefi haline gelmekten kurtulamaz. Tarih ve dünya bunun örnekleri ile doludur. Bütün siyasi farklılıklara rağmen, ortak tehditlere karşı mücadele birliğini sağlamak, dün olduğu gibi bugün de elzem bir şey olarak önümüzde durmaktadır. 

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti, fakat katliamda yaşamını yitirenlerin acısı, bugün de Kürt halkının ve insanlığın yüreğindedir. Halepçe Katliamı'nı bir kez daha lanetliyor, katledilenleri sevgi ve saygıyla anıyoruz."