HDP’den işçilere destek: ‘Yeni Türkiye’ köle kampı gibi

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, 3. Havalimanı inşaat işçilerine yönelik saldırıya tepi gösterdi.

Günay Kubilay, 3. Havalimanı inşaatı ile bir işçi cehennemi yaratıldığına dikkat çekereki "Yeni Türkiye"nin köle kampı gibi bir işlev gördüğünü kaydetti.

Kubilay, yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti: “14 Eylül 2018 sabahında 3. Havalimanı inşaat işçileri, çalışma koşulları ve işçi cinayetlerine karşı üretimden gelen güçlerini kullanarak bir iş durdurma eylemi gerçekleştirdi. Ortaya çıkan durum; işçi cinayetlerinin sık sık yaşandığı, maaş dahil birçok temel hakkın yasadışı şekilde kısıtlandığı ve yüzlerce kişinin bu süreçte gereken tedbirler alınmadığı için yaralandığıdır.

‘Ülkenin prestiji’ denilerek yapılan bu devasa ‘çılgın ekoloji felaketi’ aynı zamanda bir işçi kırımı atölyesine dönüştürüldü. 3. Havalimanı inşaatı, ormanları, doğayı ve kültürel mirası tahrip ettiği gibi, yarattığı işçi cehennemi ile "Yeni Türkiye"nin köle kampı gibi bir işlev görmektedir.”

Cuma gününden bu yana ortaya çıkan durum için,” AKP’nin emek karşıtı bir iktidar olduğu gerçeğidir” diyen Kubilay, “Bu durum bir kere daha açığa çıkardı ki AKP yasalarla koruma altına alınmış temel haklarını talep edenlere saldırmaktadır” ifadelerini kullandı.

İşçilerin taleplerinin ILO sözleşmeleri, Anayasa ve İş Kanunu başta olmak üzere yasalar gereği zaten yerine getirilmesi zorunlu talepler olduğuna işaret eden Kubilay, “Ancak AKP’nin ve ilgili firmanın yasa tanımazlığı, haklarını arayan işçilere bu sabah (15.09.2018) yapılan gözaltı ve diğer saldırılarla bir kere daha açığa çıkmıştır” diye belirtti.

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “İşçiler ‘Köle değiliz ve kölelik koşullarında çalışmak istemiyoruz’ diyor. Her gün 1-2 arkadaşlarının ölümüne, onlarcasının yaralanmasına tanıklık eden işçilerin, tamamen yasal olan eylemlerine, gözaltı ve saldırılarla karşılık veriliyor.

İşçilerin taleplerine bakıldığında; vergi kaçıran, sigorta primlerini eksik ödeyen ve ücretleri yasaya aykırı bir şekilde geç veya eksik ödeyen asalak bir firma ile karşı karşıyayız. AKP’nin ortaya çıkardığı taşeron sisteminin bütün haksızlıkları için bir tür uygulama alanı olan bu inşaatta, işçilerin insan onuruna yakışır iş ve istihdam koşulları reddedilmektedir. İşçilerin kendileri ile görüşen HDP heyetine ilettikleri talepler insanca yaşamın ve istihdamın en asgari talepleridir. Bu talepler karşılanmak zorundadır.”

HDP olarak temel haklarını almak için bugün de 3. Havalimanında direnen binlerce işçinin taleplerinin takipçisiyiz. Gözaltıların derhal serbest bırakılmasını ve işçilerin zaten yasa gereği yerine getirilmesi zorunlu olan taleplerinin karşılanmasının takipçisi olacağız. Başta emek ve demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm yurttaşları, bu kölelik koşullarına ve sömürü dayatmasına karşı işçilerin yanına çağırıyoruz.