HDP'den koronavirüse karşı önlem paketi

HDP, koronavirüse karşı önlem paketini açıkladı. Hükümete uyarılar yapan HDP, halka da çağrıda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, dün toplanan HDP Kriz Koordinasyon Merkezi tarafından belirlenen, koronavirüs salgınına ilişkin alınması gereken önlem paketini açıkladı. Partisinin basın komisyonunun servis ettiği video mesaj aracılığı ile açıklama yapan Buldan, özetle şunları aktardı:
"Hükümete sağlık alanında özellikle şunları ifade etmek isteriz:
• Korona Virüs ile ilgili toplum şeffaf ve sağlıklı bir şekilde mutlaka bilgilendirilmelidir.
• Şehir Hastaneleri özellikle yeni yerlerine taşındıktan sonra eski hastaneler karantina merkezleri olarak mutlaka yeniden dizayn edilmelidir.
• Bütün yurttaşların Korona Virüs test kitlerine erişimi ücretsiz olarak sağlanmalıdır.
• İlaç ve tıbbi ürünleri, başta risk grubundakiler ve 50 yaş üstündeki kişiler olmak üzere tüm yurttaşlara, sığınmacılara ve mültecilere aile hekimlikleri tarafından ücretsiz olarak ulaştırılmalıdır.
• Devlet kurumlarının ve belediyelerin elindeki sosyal tesisler karantina merkezleri olarak yeniden dizayn edilmelidir.
• Sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz ve nitelikli verilmelidir.
• Muayene ücreti, ilaç bedeli adı altında hiçbir şekilde hastalar hastaneye gittikleri zaman yapılan muayeneler mutlaka ücretsiz olmalıdır. Ve bu hastalardan katkı payı kesinlikle alınmamalıdır.

'TAHLİYE EDİLMELİLER'

Hukuk alanında hükümete yapacağımız çağrılarsa şu şekildedir;
Cezaevlerindeki hasta ve yaşlı tutsaklar ile çocuklu kadın tutuklular acilen tahliye edilmelidir.
Tutukluların telefon görüşmeleri mutlaka sıklıkla gerçekleştirilmelidir. Havalandırma hakları mutlaka bütün gün boyunca sürecek şekilde sağlanmalıdır.
Bütün cezaevlerinde maske ve hijyen malzemeleri ücretsiz bir şekilde dağıtılmalıdır.
Tutukluların avukatları ile görüşme hakları da sıklıkla gerçekleştirilmelidir. Sağlık taramaları düzenli bir şekilde ve mutlaka gerçekleştirilmelidir.
İlk etapta yaşlı hasta ve çocuklu kadın tutsakların tahliye edilmesiyle beraber aslında tüm cezaevleri tamamen boşaltılmalı ve cezaevleri birer karantina merkezi haline getirilmelidir.

'İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANMALI, ÖDEMELER ERTELENMELİ'

Ekonomi alanına ilişkin önerilerimiz ve görüşlerimiz:
• İşten çıkarmalar mutlaka bu süreçte yasaklanmalıdır.  
• Yüksek risk grubundaki; hastalık belirtisi olanlar, kronik hastalığı olanlar ve aynı zamanda 50 yaş üzerindeki çalışanlara ücretli izin verilmelidir.
• Okulların tatil edilmesiyle birlikte kamu ve özel sektördeki çalışan ebeveynlerden birine mutlaka ücretli izin verilmelidir.
•Bütün işsizlere işsizlik sigortası fonundan, şartsız aylık ödeme yapılmalıdır.
• Doğal gaz, su, elektrik ve internet faturalarının tahsilatı salgın süresince mutlaka durdurulmalıdır.
• Kira ödemeleri salgın süresince mutlaka durdurulmalıdır.
• Bankalara olan bütün bireysel kredi ödemeleri faizsiz gerçekleşmeli ve ertelenmelidir.
• KOBİ’lere sıfır faizli uzun vadeli kredi verilmelidir.
• KOBİ’lerin vergi ödemeleri ertelenmelidir.

MECLİS'E ÇAĞRI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir çağrı yapmak isterim. Bu rutin yasaların mutlaka bir kenara bırakılması, rutin gündemini askıya alması ve TBMM'nin sadece Korona Virüs gündemli toplanması acil ve elzem olarak önümüzde durmaktadır.
HDP olarak her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Meclis tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Gelin, bir hafta içinde biraz önce saydığım sağlık, ekonomi ve hukuk alanındaki düzenlemeleri yasalaştıralım ve bu mücadelenin üzerinden geçelim.
Ekonomik ve Sosyal Konsey, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin katılımı da sağlanarak mutlaka acil olarak toplanmalıdır.

HALKA: LÜTFEN EVLERİNİZDEN ÇIKMAYIN

Halkımıza çağrı yapmak istiyorum. Zorunlu olmadığınız sürece lütfen evlerinizden çıkmayın. Bu sürecin ne kadar süreceğini gerçekten bilmiyoruz. Halkımıza şu çağrıyı da yapmak istiyoruz kuru gıda teminini mutlaka gerçekleştiriniz.

'HDP OLARAK HAZIRIZ'

HDP olarak her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Bir kez daha şu çağrıyı yapmak istiyoruz: Halkların Demokratik Partisinden her bir bireyin ve gençlik meclislerimizden her bir arkadaşımızın nerede bir yoksul varsa, nerede bir yaşlı ve hasta varsa onların yardımına koşmak ve onlara yardım ulaştırmak birincil görevi olmalıdır.

'İKTİDAR GECİKTİ'

İktidar tedbir almakta gecikmiştir değerli halkımız. Halla ciddi eylem ve tedbir planı ne yazık ki hükümet tarafından açıklanmamıştır ve bir eylem planı yoktur. Gençlik Meclisimiz ve bütün HDP’liler işte süreçte bütün bunları göze alarak Türkiye’nin her yerine yardım elini uzatmalı, yardım elimiz bütün Türkiye’yi sarmalıdır."