HDP'den Kürt ittifakı bildirgesi

HDP, Amed'de Kürt ittifakına ilişkin deklarasyon açıklayacağını duyurdu. Parti, 23 Mayıs'taki toplantıya tüm Kürt oluşumlarını çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürt ittifakına ilişkin hazırladığı bildirgeyi, 23 Mayıs'ta Amed'de açıklayacak.

HDP tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, demokratik muhalif güçleri bir araya getirmenin yanı sıra, ulusal birlik perspektifinin de temel strateji olduğuna dikkat çekildi.

'BİRLİĞİN DIŞINDA KALMANIN VEBALİ AĞIR'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Farklı siyasal çizgilerin, düşüncelerin ve inançların kendi özgünlüğünü koruyarak daha büyük bir amaç olan Kürt sorunu ve Kürtlerin statü sorununun çözülmesine yönelik ortak mücadele zemini anlamına gelen ittifak çalışmaları belli bir aşamaya gelmiştir. Bu kapsamda yürütülen görüşme ve tartışmalar oldukça verimli geçmiş, iktidarın Kürt halkına yönelik katı inkar politikalarına karşı birçok siyasi oluşum, inanç grubu ve sivil toplum örgütü birlik ruhuyla hareket etme kararlılığını ortaya koymuştur. Kaldı ki, Kürt varlığına karşı saldırıların bu kadar sistemli ve imhaya yönelik olduğu bir dönemde birlik ruhunun dışında kalmanın herkes açısından tarihsel vebali de ağırdır.  

HDP, bu meseleye salt seçim ittifakı ve birlikteliği üzerinden yaklaşmamaktadır. Bizim için hem Kürt sorununun çözümü hem de Türkiye'nin demokratikleşmesi adına kurulan her ilişki ve ittifak değerlidir ve mümkünse bu kalıcı hale gelmelidir. Ancak dönemsel ilişki ve ittifaklar da reel politika açısından önemli ve değerlidir. 

HDP, Kürt sorununun çözümü konusunda en deneyimli partilerin başında gelmektedir. Kürt sorununa özgül bir ağırlık ve önem vermektedir. Bu sorun çözülmeden herhangi bir demokrasi sorununun çözüleceğine inanmamaktadır."

Açıklamada, 14 Mayıs'ta açıklanan 2018 Seçim Bildirgesi'nin dışında, konuya özgün bir bildirgenin de hazırlandığı ifade edilerek, "Bir süredir üzerinde çalıştığımız bu metin, 23 Mayıs saat 11.00'de Diyarbakır İl Binamızda Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan tarafından açıklanacaktır" diye belirtildi.

'BÜTÜN KÜRT OLUŞUMLARINI BEKLİYORUZ'

HDP, açıklamasının sonunda şu çağrıyı yaptı:

"Bu vesile ile bir kez daha, farklı düşünen, farklı bir siyaset anlayışı olan bütün Kürt oluşumlarına, sürmekte olan inkar politikalarına ve anti-Kürt ittifaklarına karşı HDP çatısı altında bir araya gelme çağrısı yapıyoruz. 23 Mayıs tarihinde açıklayacağımız deklarasyona bütün Kürt oluşumlarının güç ve destek vermesini bekliyoruz."