HDP'den torba yasaya şerh

HDP, AKP'nin torba yasa teklifine şerh düştü, yasaya birkaç olumlu madde konularak, birçok olumsuz maddenin oylanmasının amaçlandığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), AKP'nin torba kanun teklifine şerh koydu, bunun İstanbul seçimleri için rüşvet olduğunu belirtti.

HDP, köprü cezalarına af getirip, hurda araçlarda uygulanan ÖTV indiriminin 10 bin liradan 15 bin liraya çıkarılmasını öngören, TRT çalışanlarına disiplin cezalarını düzenleyen ve maden kanunu gibi düzenlemelerde değişiklileri öngörüp, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen 20 maddelik “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi”ne şerh düştü.

'23 HAZİRAN SEÇİMLERİ İÇİN...'

Şerhte, 15 farklı yasa ve KHK’de değişiklik yapmayı öngören yasa teklifinde yer alan “yeni üniversite”, “cezalara af”, “hurda teşviki”  düzenlemeler ile pozitif bir algı oluşturarak, teklifin 23 Haziran seçimleri için bir “rüşvet” olduğu belirtildi. Şerhte, “Yeni Torba Yasa, ülkede yaşanan ekonomik krizin insanlar üzerinde olumsuz etkisini bir nebze kaldırmak ve 23 Haziran seçimlerine dair bir araç olarak kullanılmak istenmektedir” denildi.

'BİNLERCE YIL ÖNCE YASAK OLAN UYGULAMA'

HDP, AKP’nin torba yasaya birkaç olumlu madde koyarak birçok olumsuz maddenin oylanmasını amaçladığına da dikkat çekerken, “M.Ö. 98 yılında Roma hukukuna giren Lex Caecilla Dida adlı yasanın ikinci maddesinde ‘İnsanlar tek bir karmaşık yasada toplanmış farklı konular hakkında bir sonuca varmaya zorlanamazlar’ yazmaktadır. İşte AKP’nin tam olarak yaptığı da binlerce yıl önce dahi yasak olan bu zorlamadır” dedi.

'KRİZİN İTİRAFI'
Köprü affı için yapısal değişikliklere gidilmesi gerektiğini belirten HDP, hurda teşvikinin de ekonomik krizin itirafı olduğunu kaydetti.

DERSİM ÖRNEĞİ

HDP, Kırıkkale’nin Bahşili ilçesinin “vatandaşlar arasında öyle kullanılıyor” gerekçesiyle “Bahşılı” olarak değiştirilmesini öngören maddeye ilişkin de Dersim örneğini verdi ve şunları belirtti: "Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde yapılan Tunceli (Dêrsîm) gibi değişiklikler devletin oraya ne denli yoğunlaştığının göstergesi olmuştur. Nitekim her ne kadar yer isimleri devlet tarafından değiştirilmişse de, halklar bildikleri isimleri günümüzde de kullanmaktadırlar."

Şerhte, TRT çalışanlarına yönelik disiplin cezalarını düzenleyen maddenin ise TRT’de siyasi kadrolaşmanın gerçekleştirilebilmesi için hazırlanmış özel bir yasal düzenleme olduğu vurgulandı.

Savunma sanayinde değişiklikleri öngören düzenleme ile ilgili ise "Fon’da bulunan kaynakların öncelikle çatışmaya değil, barışa kullanılması gerekmektedir" diye belirtildi.