HDP, diz çökmeyen Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı

HDP eş genel başkanları, Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı, barış ve demokrasi için soykırımla yüzleşmenin önemine dikkat çekti.

 

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamlarının 82. yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

'İDAMLAR VE KATLİAMLAR DİRENİŞİ KIRAMADI'

"Seyid Rıza ve arkadaşları, Dersim halkının, Kürt Alevi halkının onurlu direnişine öncülük ettikleri için hedef alındılar. Bu idamlarla halkın direnişi kırılmak istendi" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"O dönemin yönetimi, 75 yaşındaki Seyid Rıza’yı idam edebilmek için yaşını küçülttü, oğlunu ise yaşını büyüterek idam etti. Son arzusunun aksine, Seyid Rıza’nın oğlunu gözü önünde idam ederek, O’na çok büyük bir acı yaşattı.

Mezarı bugün bile ailesinden ve Kürt Alevi halkından saklanıyor olsa da, Seyid Rıza, idam edilişinin 82’nci yıl dönümünde Türkiye halklarının hafızasından silinemedi, yok edilemedi. Çünkü idamlar, katliamlar, inkâr ve baskı; direnişi ve mücadele azmini yok edemez."

'BARIŞ VE DEMOKRASİNİN ÖNEMLİ ADIMI...'

Türkiye'nin Dersim Katliamı ile yüzleşmesi gerektiğine işaret eden HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Hakikatlere ulaşmak ve gerçeklerle yüzleşmek toplumsal barışı ve sağlam bir demokrasiyi kurmanın önemli bir adımıdır" dedi.