HDP engelliler için erişilebilir eğitim istedi

HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi ve komisyon üyesi milletvekili Hüseyin Kaçmaz, yeni eğitim ve öğretim yılında engelli öğrencilerin sorunlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Engellilerin kişiliklerinin, yeteneklerinin, yaratıcılıklarının, zihinsel ve fiziksel becerilerinin ve dahi potansiyellerinin gelişiminin sağlanması, engellilerin özgür bir topluma etkin bir şekilde katılımlarının güçlendirilmesi amacıyla eğitim hakkının tanınması ve yaşama geçirilmesi gereklidir” dedi.

Kaçmaz, eğitim sisteminin bütünleştirici bir şekilde engellileri kapsaması gerektiğini vurgularken, yeterli bir bütçe ayrılmasını istedi.

Engellilerin Türkiye nüfusunun yüzde 8 ila 10’nu oluşturduğunu belirten Kaçmaz, engelli yurttaşlara sunulan kamu hizmetleri için bütçeden ayrılan payın ise sadece yüzde 1,6 olduğu tepkisinde bulundu.

AKP iktidarının eğitime erişilebilirliği ertelediğini ifade eden Kaçmaz, “Engelli öğrenciler sistematik ayrımcılığa maruz kalıyorlar” dedi.

Kaçmaz, engellileri için nitelikli bütünleştirici ve anadilinde eğitim imkanı sağlanmasını istedi.

Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, “Engelli çocuklar kendi engel durumlarına ve farklı yeti gruplarına göre farklı eğitim sıkıntılara maruz kalıyor” dedi.

Çelebi, “İyilik ve dayanışma elbette olmalı. Ama bizim burada yapmamız gereken sorgulama neden o çocukların ebeveynlerin ya da başka insanların sırtlarında olduğu. Neden o insanların toplumda yaşama ve erişilebilir haklarının olmadığı, neden bu hayatın ertelendiği, neden bu insanların yaşamlarının yarım kalan hikayeler olarak kalmasına göz yumulduğu. Bütün bu yapılan desteklerin muhakkak bir lütuf olarak verildiği” diye ekledi.

Çelebi, “Biz HDP olarak özellikle tam da şu günlerde milyonlarca engelli çocuğun, gencin ve annesinin ruhuna çöken hayal kırıklığının ve yalnızlıklarının hissedildiği kalp, onların gözündeki hüznü gören göz, eşit yurttaş olarak en doğal haklarının gaspına karşı dur demeye ve söz olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.