HDP: Engelliler iki kat izolasyonda

HDP Engelliler Komisyonu, koronavirüs süreciyle ikinci kez izolasyon yaşayan engelli bireyler için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü H. Betül Çelebi tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan engelli bireylerin büyük bir kısmı sosyal politikalar nedeniyle bu tür izolasyon ve yalnızlığı zaten yaşamaktaydı. Salgın, engelli bireyin yaşamına ikinci bir izolasyon olarak yansıyarak zor olan yaşamlarını bir kat daha zorlaştırmaya başlamıştır" denildi.

'ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:
"Salgın ile birlikte verilen haklar da geri alınmaktadır. Örneğin TCDD, engelli bireylere ücretsiz hizmetleri durdurmuştur. Bu olağanüstü koşullarda sorun daha da vahim hale gelerek çalışan engellinin işe erişimini zorlaştırmaya devam etmektedir. Kamu ve özel sektörde çalışan tüm engelli bireylere salgın süresince ücretli izin verilmelidir. Özel sektörde çalışan engelli bireylerin işten çıkartılmalarının önüne geçilmeli art niyetli oluşabilecek tutumlarla krizin fırsata dönüştürülmesi engellenmelidir.

'EVLERİNDE TEST YAPILMALI'

Risk grubu içerisinde yer alan engelli bireyler evlerinde sağlık hizmeti alabilmelidir. Talep eden engelli bireylere evlerinde korona testi yapılmalıdır.
İstihdam edilmemiş birçok engelli birey yoksulluk sınırı altında yaşamlarını idame ettirmek zorunda kalmaktadır. Bu durumda olan engelli bireylerin tespit edilerek ihtiyaç duydukları gıda ve temizlik malzemesi yardımı yapılması gerekmektedir.
Salgın süresince engelli bireylerin ilaç ve medikal sarf malzemelere, muayene ücreti, reçete katkı payı veya fark ücreti ödemeksizin ulaşmasının önü açılmalıdır."