HDP: Gelir dağılımında adaletsizlik derinleşiyor  

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, TÜİK verilerinin yeni zamların da habercisi olduğuna dikkat çekerek, "Gelir dağılımda adaletsizlik derinleşiyor, yoksullaşma artacak" dedi. Kubilay, acil önlem önerileri sundu.

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik çöküş ve zamlarla ilgili bugün yazılı açıklama yaptı.

'YENİ ZAMLARIN GÖSTERGESİ'

"Bugün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre; tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 17,90’a, üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) ise yüzde 32,13’e yükseldi. Sadece bir ayda TÜFE’nin yüzde 2,30 ve Yİ-ÜFE’nin yüzde 6,60 oranında artmış olması katlanarak gelen zamların yeni göstergesidir" hatırlatmasını yapan Kubilay, şunları kaydetti:

"2 Eylül tarihinde açıklanan doğalgaz (yüzde 9) ve elektrik (yüzde 14) zamlarının henüz yansıtılmadığı Ağustos enflasyon verileri gıda, konut, ev eşyası ve ulaştırma gibi tüketim alanlarında son bir yılda fahiş zamların yapıldığını gösteriyor.

Özellikle alt gelir gruplarının daha zor geçim koşullarına itildiği bu krizde açıklanan bu enflasyon oranları gelir dağılımda adaletsizliğin daha da derinleştiğini gösteriyor.

'DAHA ÇOK YOKSULLAŞMA OLACAK'

Enflasyon aslında yoksullardan alınan ilave bir vergidir. AKP’nin dolaylı vergilerle vergi yükünü sermayeye değil emekçilere yansıttığı bu adaletsiz ekonomik düzen içerisinde enflasyonun sonuçları daha çok yoksullaşma olacaktır.

Yüksek enflasyonun bir diğer sonucu ise faizlerin daha da yükselmesi olacaktır. Yüksek enflasyon nedeniyle faizlerin daha da yükselmesi yatırım, üretim ve istihdamın azalmasına neden olacaktır."

'AKP ÜLKEYİ RANTA VE SÖMÜRÜYE TESLİM ETTİ'

AKP'nin söylemde faiz artışına karşıymış gibi durduğunu ancak bu enflasyon oranları ile faiz oranları artışını desteklediğini belirten Kubilay, "Faiz, döviz kuru ve enflasyonun eş anlı ve sürekli artışı ülke ekonomisinin ranta, spekülasyona ve sömürüye teslim edilmesidir" diye ekledi.

Kubilay, "AKP Genel Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı söz konusu krizin köşe taşlarını açıklamaları ile döşemektedir. Erdoğan her konuştuğunda döviz kurları artmaktadır. Ortaya çıkan bu siyasi ve ekonomik krizin mimarları siyasi etik gereği istifa etmelidir" açıklamasında bulundu.

ACİL ÖNLEMLER

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, yaşanan krizin emeğe olumsuz etkilerini azaltmak ve yoksullaşmayı önlemek adına şu acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı:

"Toplu işten çıkarmalar engellenmelidir.

Asgari ücretlilerin reel gelir kaybı en az enflasyon oranında karşılanmalıdır.

Asgari ücret gelir vergisi kapsamı dışına çıkarılmalıdır.

İşsizlik sigortası fonu kapsamında işsizlerin ödenekten yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır."