HDP Güney Kürdistan’a saldırıları kınadı

HDP MYK, Türk savaş uçaklarının bugün Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentine bağlı Şarbejêr’de halkın mesire alanı olarak kullandığı alana yönelik düzenlediği saldırıyı kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu şunları belirtti: “AKP-MHP iktidarının Kürt halkına yönelik saldırıları bitmek bilmiyor. Türkiye sınırları içerisinde Kürt halkına ve iradesine düşmanlık yapan, kayyım darbesi ve ölüm dayatan iktidar, Türkiye sınırları dışında da Kürtlere yönelik düşmanlığı sürdürüyor.

Federal Kürdistan Bölgesine yönelik başlatılan askeri saldırılar bölgedeki sivilleri de hedef almaya başladı. Geçtiğimiz günlerde savaş uçaklarıyla Maxmur, Şengal gibi bölgelere yönelik saldırılarda siviller katledilmişti. Bugün de Süleymaniye vilayetine bağlı Şarbejêr’de halkın mesire alanı olarak kullandığı bölge havadan bombalandı.

Öte yandan dün de Kobanê’ye yönelik hava saldırısında 3 kadın hayatını kaybetmişti.

Bu saldırılarla uluslararası hukuk çiğnenmektedir. Halkın bulunduğu sivil alanların bombalanması insanlık suçudur. Bir başka ülkenin topraklarına yönelik saldırılar meşru değildir ve kabul edilemez. İktidar Kürt halkına yönelik planlı ve sistematik bir saldırı konseptini uzun süredir yürütmektedir. Efrîn’i çetelere teslim eden, Kürtlerin yaşam kurduğu her yeri “terörizm ile mücadele” adı altında hedef alan, Girê Spî, Serêkaniyê bölgelerini Kürtlerden temizlemekle övünen ve demografik değişim yaratan bu zihniyet Kürt halkına düşmanlık yapmaktadır.

Bu saldırıların Türkiye halklarına ve toplumuna kazandırdığı herhangi bir şey yoktur. Aksine hem insani hem ekonomik hem de sosyal olarak kaybettirmektedir. Kürt halkına dayatılan bu düşmanlık politikasına her şeyden önce Türkiye halkları, kendi özgürlükleri ve kardeş halkın yaşam hakkı için karşı çıkmalıdır.

Bu sistematik saldırıları en sert biçimde kınıyoruz. Halkları birbirine düşman eden bu zihniyet ile mücadeleyi sürdüreceğiz.

Halkımızı, Türkiye'deki demokrat ve vicdan sahibi herkesi, demokrasi ve barış güçlerini bu saldırılar karşısında daha örgütlü ve kararlı bir tutuma, dayanışmaya ve ses yükseltmeye çağırıyoruz.”