HDP, Güven ve Farisoğulları için AYM’ye başvuracak

Halkların Demokratik Partisi (HDP), vekillikleri düşürülen Leyla Güven ve Musa Farisoğulları için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürülmesine dikkat çekti.

Oluç şöyle konuştu: “Demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına dair bütün uygulamalar bunun göstergesidir. Bu anayasa uygulanmıyor ama bir paralel anayasa var. Sarayın bir paralel anayasası var. O anayasa uygulanıyor. Yani hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukukunun geçerli olduğu bir paralel anayasa uygulanıyor. AYM başkanının söyledikleri buna dair çok önemli veriler sunuyor. Bu konuda AYM’ye 2 çağrı yapmak istiyoruz. AYM hukukun üstünlüğü, evrensel, demokratik hukuk ilkelerine uygun davranılması Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere, var olan anayasa ve uluslararası demokratik sözleşmeler doğrultusunda adım atılmalı, Sarayın paralel anayasası doğrultusunda adım atmamalıdır. Ama bir çağrımız da HSK'yedir. HSK'nin de aslında neye hizmet ettiği ortadadır. İkinci çağrımız orayadır. Hiç umutlu değiliz, bağımsız ve tarafsız davranacağız konusunda.”

Güven ve Farisoğulları’nın Anayasa’ya aykırı bir şekilde milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin AYM’ye başvuruda bulunacaklarını söyleyen Oluç, şu ifadeleri kullandı: “Bizim tespitimize göre geçtiğimiz hafta atılan adım Anayasanın 2. 10. 13. 25. 26. 67. ve 83. maddelerine aykırıdır, TBMM İçtüzüğünün 133. maddesine aykırıdır. AİHS'in 10. 11. ve 12 . maddelerine aykırıdır. Biz bu nedenle demokratik iradenin çiğnenmesinden ulusal ve uluslararası mevzuat ve TBMM teammüllerine aykırılıktan dolayı, bu uygulamanın iptali ve milletvekilliklerinin iadesi için başvuru yapacağız.”