HDP Halepçe ve Beyazıt'ta katledilenleri andı

Halepçe ve Beyazıt'ta katledilenleri anan HDP, katliamlara rağmen özgürlük mücadelesinin bitirilemediğine dikkat çekti.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), bugün Halepçe ve Beyazıt katliamlarının yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

'İNSANLIK SOYKIRIM OLARAK HATIRLAYACAK'

Açıklamada, "16 Mart 1988’de Saddam Rejimi tarafından gerçekleştirilen Halepçe Katliamı'nın üzerinden 32 yıl geçti. İnsanlık ailesinin ‘soykırım’ olarak hatırlayacağı, 5 bin Kürdün katledildiği ve hafızalara annelerin evlatları üzerine cansız bedenleriyle kapaklandığı fotoğraflarla kazınan Halepçe Katliam'ını unutmayacağız. Kürt çocuklarının 'Dayê bêhna sêvan tê / Anne elma kokusu alıyorum' feryatlarını unutmayacağız. Halepçe Katliamı'nın müsebbibi Saddam Rejimi olsa da rejime Kürtler üzerinde denemesi için kimyasal silah verenleri unutmayacağız. Halepçe Katliamı'nı görmezden gelenleri unutmayacağız" denildi.

'DERS ALMAYANLARI UYARIYORUZ!'

"Halepçe Katliamı da Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bitiremedi" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Bu tarihi hakikatten ders almayanlar, benzer bir şekilde bugün Efrîn'de, Girê Spî’de, Serêkaniyê’de sivil halka saldırıyor. Aynı yanlışı yapanları bu hakikat üzerinden uyarıyoruz; siz de tarihin akışını değiştiremeyecek, halkların özgürlük mücadelesini engelleyemeyeceksiniz" diye kaydedildi.

BEYAZIT KATLİAMI

Beyazıt Katliamı'na da dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bugün 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi’nde kontrgerilla tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 7 öğrencinin hayatını kaybettiği Beyazıt Katliamının da yıl dönümü. Yıllarca süren hukuk mücadelelerine rağmen bu dosya kapatıldı. 16 Mart Beyazıt Katliamı da Türkiye’de işlenen onca cinayet gibi karanlıkta bırakıldı, faili meçhul oldu. Ama yaşamını yitirenler ve onların onurlu mücadelesi hiç unutulmadı. Tarih katledenleri değil bu onurlu mücadeleyi yazdı. Katledenlerse halkların hafızasında kara, silik birer leke olarak kaldı."