HDP harekete geçti: YSK'ye iptal başvurusu

​​​​​​HDP, YSK'ye hileli referandumun iptali için başvuruda bulundu.

 

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, milletvekilleri Mithat Sancar, İmam Taşçıer, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bedia Özgökçe Ertan ile Ankara İl Örgütü üye ve yöneticilerinden oluşan heyet, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) referandum sonuçlarının iptali başvurusunda bulundu.

HDP'liler, başvurularının ardından YSK içinde açıklama yaptı.

Mardin Milletvekilli Mithat Sancar, "OHAL altında bir referandum süreci yaşandı. Eşitsiz şartlardı. Birçok kural ihlali vardı. Bunlar seçimlerde demokratik hakların ihlalliydi" dedi. Sancar, referandumun sürecinde hem medya, hem de devlet imkanlarının "evet" lehine kullanılmasıyla oluşan eşitsizliğine değindi.

"Bu kadar adaletsiz bir ortamda sandık güvenliği için de büyük şüpheler" vardı diyen Sancar, özellikle Kürt illerinde açık oy ve blok oy kullandığına dair kanıtlar olduğunu ve bunun seçimin geçerliliğini bozduğunu söyledi.

'SEÇİMİN TAMAMINI GEÇERSİZ KILACAK İHLAL...'

YSK'nin mühürsüz oy ve zarfları geçerli sayan kararına dikkat çeken Sancar, şunları kaydetti:

"Bu karar, dışarıdan oy kullanmayı ispat etme olanağını kaldırdı. Seçimi hukuka uygun hale getirme imkanı artık yoktur. YSK'nin mühürsüz oy ve zarfların geçerli olacağına dair kararı Kürt illerinde sandık açıldıktan ve sayım başladıktan sonra alındı. Bunun karar olup olmadığını da zaten bilmiyorduk. Sadece YSK'nin internet sitesinde duyuru yapıldı. Oylama diğer illerde devam ederken karar alındı. Bunun çok önemli sonuçları var. Oyları mühürsüz diye kayda geçmek imkan dışı kaldı. Sandıkta görevli kişiler oyları geçersiz kılalım dediklerinde karşılarına YSK'nin duyurusu çıktı. Dışarıdan oy gelmiş mi gelmemiş mi bilmek mümkün olmaktan çıktı. Mühürsüz oy ve zarfların sonradan mühürlendiğine dair de bilgiler var. Bütün bunlar ve daha fazlasını da sayacağımız sebeplerden dolayı mühürsüz oy meselesi basit bir seçim ihlali olarak değerlendirilemez. Seçimin tamamını geçersiz kılacak ağır bir ihlaldir. Seçim sakattır ve düzeltilme ihtimali yoktur."

Bazı ihlallerin düzeltilebileceğinin ancak YSK'nin mühürsüz oyları geçerli kılan ihlalinin düzeltilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sancar, "Mühürsüz oyları tespit etmek imkansızdır, sayısı ne kadardır tespit edilemez. Bu oyların ne kadarı sahte, ne kadarı dışarıdan; bunları tespit etme olanağı yok. YSK 'tespit edemeyiz' dedi. Tespit edemezseniz bu seçim geçersizdir. 101. Kanun tartışmaya yer bırakmayan bir kuraldır. Mühürsüz oy ve zarflar kabul edilmez" diye konuştu.

'TARTIŞMALAR SON BULMAZ'

Sancar, YSK'nin mühürsüz oyların iptal edilmesine dair daha önce aldığı kararları hatırlattı ve şöyle dedi: "Bu seçim yapılış süreci itibarıyla adil değildir. Anayasal kurallara, seçim hukukunun temel ilkelerine uygun gerçekleşmedi, oylama ve sayım işlemi de geçersizdir. Bu seçimin düzeltilmesi imkanı yok. Tek bir yol var; seçimin iptal edilmesi. Referandumu iptal etmeden bu tartışmalar son bulmayacak."

YSK'ye "daha fazla demokrasi kültürünü tahrip etme" çağrısı yapan Sancar, "YSK buna alet olmak istemiyorsa yapacağı tek şey seçimin iptalidir. Eğer bu karar verilmezse 2017 referandumu şaibeli olacaktır" dedi.

Sancar, "Yapılan değişiklik sıradan değildir. Bir sistem değişikliğini öngören anayasal değişikliktir. Bu kadar meşruiyet yokluğuyla bu kadar açık şaibe ve ihlal iddialarıyla sakatlanmış olan bir referandumun sonuçları üzerine bir sistem değişikliği inşa edilemez. Edilse de bu sistem ebediyen şüpheli, tartışmalı ve şaibeli kalacaktır... Türkiye de böyle bir derin yara açmamak için YSK iptal kararı vermelidir" şeklinde konuştu.

AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da çağrı yapan HDP'li Mithat Sancar, "Bu kadar çürük bir temel üzerine bu binayı yapmayın. Gelin, yeni bir anayasa süreci başlatın" dedi.