HDP heyeti: DEDAŞ Kürt düşmanlığı yapıyor

HDP heyeti, Urfa'da tarım işçileri ile emek buluşması düzenledi, DEDAŞ'ın Kürt düşmanlığı yaptığına dikkat çekti.

HDP’nin Demokratik Mücadele Programı kapsamında gerçekleştirdiği Demokrasi Buluşmaları sürüyor. HDP MYK üyeleri, bileşen parti temsilcileri ve milletvekillerinden oluşan iki ayrı heyet, Urfa'da tarım işçileri ile emek buluşması düzenledi. HDP heyeti son günlerde Kürt kentlerinde keyfi elektrik kesintileriyle gündeme gelen DEDAŞ önünde açıklama yaptı.

SÜRÜCÜ: HAYVANLAR TELEF OLDU, BİNLERCE DÖNÜM KÜL OLDU

Açıklamalarda şu başlıklar öne çıktı:
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü:
"Özellikle bugün burada toplanmamızın sebebi DEDAŞ’ın bölgede bir beylik ilan edip halkı nasıl mağdur ettiğini ortaya koymaktır. Buna karşı tepkimizi ortaya koyarak halkımızın yanında olduğumuzu göstermektir. DEDAŞ enerji şirketi özelleştirildiğinden beri elektrik tellerini, alt yapıyı tamir etmemiş ve onarmamıştır. Bundan kaynaklı olarak tellerin düşmesiyle birlikte kimi yerlerde büyükbaş hayvanlar telef olmuş ve yine binlerce dönüm ekili alanlar yanıp kül olmuştur. Örneğin Siverek’te İbrahim Halil Bektaş’ın 60 dönümlük ekili buğday tarlası düşen teller sonucu yanıp kül olmuş, DEDAŞ kendisine 190 bin elektrik faturası çıkarmıştır. Yine Siverek’te Serdar Ayata’nın 30 dönüm, Eyüp Karaman’ın 40 dönüm tarlası yanmıştır. Bunlar sadece birkaç örnek, daha birçok örnek var.
Kimi köylerde ve tarlalarda trafo yok, elektrik, su yok. Ama oralara yüksek oranda faturalar çıkarılıyor. Yine Viranşehir'de Abdulhalim Vural isimli yurttaşımızın köyünde ne elektrik ne trafo ne de su var ama kendisine 27 bin TL fatura çıkarıldı ve tarlası şu an icralık.
DEDAŞ kamulaştırılmaldır."

TEMELLİ: DEDAŞ KÜRT DÜŞMANLIĞININ PARÇASI

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli:
"Tam 18 yıldır iktidarda olan AKP adeta toplumsal barışı, iktisadı barışı dinamitlemeye devam etmektedir. Bunu da çeşitli kurumlarıyla yapmaktadır. Tüm toplumu terörize eden AKP iktidarı bölgede Kürt illerinde DEDAŞ eliyle bir enerji terörü yaratmaya devam etmektedir. Bugün bu ülkede bunca adaletsizlik varsa bunun bir parçası da DEDAŞ’tır. Bugün buraya bunu kınamak için hem iktidarı hem DEDAŞ’ı uyarmak için toplandık. Bu ülkeye barış gelecekse halkların dayanışması ve mücadelesiyle gelecek. Nerede bir adaletsizlik varsa o adaletsizliğin karşısına çıkarak dur diyeceğiz.
DEDAŞ, emeği ve doğayı talan eden zihniyetin uygulamalarının fotoğrafıdır.
DEDAŞ uygulamaları, Kürt düşmanlığının parçasıdır.
Elektrik faturalarına yandaş şirketlerin maliyetleri de eklenmektedir.
Bunu önlemenin yegane yolu bu zihniyete karşı, AKP zihniyetine karşı, bu kapitalist sömürü düzenine karşı mücadele etmek, dayanışmayı büyütmektir."

TURAN: HDP MAZLUMUN YANINDA

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan:
"Mesele parti değildir, mesele siyaset meselesi değildir. Mesele şu anda tarlada ürünü yanmakta olan, ciğeri yanan, çocuklarının evinin geçimi yanan köylülerdir. DEDAŞ’ın sürdürdüğü politika devam ettirilebilir değildir. Şu Allah'tan reva mı? Bakın suyun olduğu yer de burası, elektriğin üretildiği yer de burası. Buna rağmen çiftçiler büyük bir susuzluk ve elektriksizlikle karşı karşıyalar.
Susuzlukla terbiye etmek, hasatın yanmasına göz yummak ihanettir.
Tarımsal üretimde kullanılan elektriğin birim fiyatı düşürülmeli.
Her ne koşulda olursa olsun üretim yapan çiftçinin elektriği kesilmemeli.
Bağımsız bir heyet DEDAŞ’ı, DEDAŞ'ın evraklarını incelemeli. Çiftçinin elektrik borcu devlet tarafından ödenmeli ya da ödeme kolaylaştırılmalı.
HDP olarak her zaman mazlumdan yana olacağız."