HDP, Kaftancıoğlu'na 'intikamcı ceza'yı kınadı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen yaklaşık 10 yıllık hapis cezasını kınayarak, “İntikamcı ceza, demokratik siyasete darbedir” dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “31 Mart ve 23 Haziran 2019 yerel seçimlerinde iktidarın İstanbul’u kaybetmesinin önde gelen hazırlayıcılarından olan Canan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay 10 günlük cezayı veren mahkeme heyetini ve bu heyet üzerinde tahakküm kuran siyasi iktidarı kınıyoruz” diye belirtti.

“Demokratik siyasette ve ortak-güçlü toplumsal muhalefet ve mücadelede ısrarcı olan Canan Kaftancıoğlu’nun yanında” olduklarını belirten Başaran, şunları ekledi:

“Türkiye halklarının ve muhalefetinin bir arada ne denli güçlü olabileceğinin örneklerini destekleyen Kaftancıoğlu’na bu cezayı veren mahkeme heyeti; Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı’ya, partimizin önceki dönem milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e ve önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a da hukuku çiğneyerek ceza yağdıran, talimatla çalışan heyettir.”

Başaran, “temel demokratik ve evrensel hukuk ilkelerinden nasibini almamış iktidar bağımlısı ve taraflısı mahkemelerin verdikleri cezaların, hukukla, adaletle açıklanabilir hiçbir tarafı” olmadığını kaydetti.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Canan Kaftancıoğlu şahsında, AKP-MHP ittifakına seçim yenilgisi yaşatan tüm kesimler cezalandırılmak istenmektedir. Bu cezalandırma kampanyasının karşısında ve Canan Kaftancıoğlu ile dayanışma içinde olacağımızı belirtmek isteriz.

Bu intikamcı ceza, demokratik siyasete de bir darbedir. Böylesi darbeler karşısında Halkların Demokratik Partisi’nin tavrı açıktır. Ortak toplumsal ve siyasal muhalefeti güçlendirmeye; demokratik siyaseti büyütmeye; barış, eşitlik ve demokrasi taleplerini yükseltmeye, umudu ve dayanışmayı yaşatmaya devam edeceğiz.”