HDP: Kobanê direnişin ortak ruhu oldu

HDP, Kobanê'nin ortak bir ruh oluşturduğuna dikkat çekerek, 'Kobanê düştü düşecek' diyenlere yanıt verildiğini belirtti ve "IŞİD, bölgedeki ilk yenilgisini aldı ve gerilemeye orada başladı" mesajını da verdi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

"Yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarcasının yerinden yurdundan edildiği Suriye İç Savaşı, 2011 yılından bugüne büyük bir toplumsal yıkıma sebep oldu" diye başlayan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kendi halklarının celladı olan totaliter rejimler; korku ve terörle büyük kıyımlar yapan El Kaide türevi IŞİD, El Nusra, Ahrar Ül Şam gibi çeteler; emperyal hevesler peşinde koşan bölge ülkeleri ve küresel güçlerin paylaşım savaşı verdiği topraklar, aynı zamanda tarihsel direnişlerin de coğrafyası oldu.

Bölgesel ve küresel güçlerin de desteği ile Irak ve Suriye’de kadın, çocuk, sivil demeden on binlerce insanı katleden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), 2014 yılının sonbaharında Kobanî’de başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarının büyük direnişine çarptı. IŞİD’in tank, top ve ağır silahlarına karşı Kobanî’de topraklarını ve yurtlarını savunanlar tarafından ortaya konulan büyük direniş, Ortadoğu halklarına umut oldu."

'DAYANIŞMA VE DİRENİŞİN ORTAK RUHU OLDU'

DAİŞ karanlığı karşısında ortaya çıkan kararlı duruşun, aynı zamanda 'Kobanê düştü düşecek' diye heveslenenlere de gereken cevabı verdiğine, aydınlık bir geleceği müjdelediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar da ifade edildi:

"Kadınların özgürlük ve eşitlik mücadeleleri bütün dünya kadınlarına örnek oldu. Özgür, eşit ve ortak bir yaşamın sembol kenti olan Kobanê, enternasyonal dayanışmanın ve direnişin de ortak ruhu oldu.

IŞİD, bölgedeki ilk yenilgisini aldı ve gerilemeye orada başladı. Bugün IŞİD’in yapmak istediğini tekrar etmek isteyenler de bu direniş ve dayanışma iradesi ile karşılaşacaklardır. Kobanê dün direndi, bugün ve yarın da aynı kararlılıkla direnecektir."

'ÇÖZÜM EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAMDA'

Suriye’de 8’inci yılına giren iç savaşta, halklar için siyasal ve demokratik çözümün, anayasal mutabakatla özgür, ortak ve eşit bir yaşam kurmaktan geçtiğine vurgu yapan HDP, "Bir kez daha vurgulayalım ki, Kobanê'den veya Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye dönük herhangi bir saldırganlık ve taciz asla söz konusu değildir. Buna rağmen o coğrafyayı başta Kürt halkı olmak üzere bölge halkları için kendi kendilerini yönetemeyecekleri bir duruma getirme çabaları asla kabul edilemez" dedi.

'FIRAT'IN DOĞUSUNU HEDEF ALANLAR...'

HDP, açıklamasının sonunda da şu mesajları verdi:

"Suriye halklarının hiçbir farklılığı dışlamadan, barışa ve huzura, demokratik yeniden inşaya ihtiyacı vardır. Yeni dönemin, bütün tarafların yer aldığı bir zeminde müzakerelerle şekillenmesi, silahlı değil siyasi ve diplomatik çözümün gündeme damgasını varması şarttır. Fırat’ın doğusunu hedef alanlar, Suriye’de iç savaş günlerinin geride bırakılmasını değil, çatışmanın ve savaşın sürdürülmesinin adımlarını atmaktadır."