HDP Kriz Merkezi 1512 muhtarla görüştü: En acil ihtiyaç çadır ve soba
HDP Kriz Koordinasyon Merkezi, depremden etkilenen birçok kentte geçen Cuma gününden beri 1512 muhtarla iletişim kurduklarını belirterek temel ihtiyaçları listeledi.
HDP Kriz Koordinasyon Merkezi, depremden etkilenen birçok kentte geçen Cuma gününden beri 1512 muhtarla iletişim kurduklarını belirterek temel ihtiyaçları listeledi.
HDP’den yapılan açıklamaya göre Kriz Koordinasyon Merkezi’nden 30 kişilik bir ekip Semsûr (Adıyaman), Hatay ve Meletî’de depremden etkilenen 38 ilçe ile Dîlok’un (Antep) İslâhiye ilçesi muhtarlarını cuma gününden itibaren aramaya başladı.
Toplam 39 ilçede 2015 muhtar aranırken, 1512’si ile iletişim kurulduğu belirtildi.
Açıklamada, “Aramalarda muhtarlara geçmiş olsun dileğinde bulunuldu, hayatını kaybeden yurttaşlarımız için başsağlığı dilendi, yaralıların durumu soruldu ve enkaz çalışmalarının son durumu hakkında bilgi alındı. Genel ihtiyaçları ve acil ihtiyaçları konusunda notlar tutularak illerdeki kriz koordinasyon merkezlerimize oradan da ilgili birimlere iletildi. Muhtarlar tarafından iletilen sorunların çözüm süreci yakından takip edilmektedir” denildi.
Yapılan görüşmelerde şu tespit ve taleplerin öne çıktığı belirtildi:
-Çadır ihtiyacı ilk sırada ve soba en acil ihtiyaçların başında geliyor. Birçok yere hiç ulaşılamamış. Görüşülen ilçelerin tümünde bu ihtiyaçlar var. Depremden hiç hasar görmemiş olsa bile insanlar evlerine girip yatamamaktadır.
-Kuru gıda, un, yağ, çay ve şeker ortak ihtiyaçlar olarak öne çıkıyor. Bazı bölgelerde çocuk kıyafeti acil ihtiyaç durumunda. Marketler açık olmadığı için temel ihtiyaçlara ulaşımda ciddi sorun yaşanıyor.
-Yardım TIR’larında gelen malzemelerin tasnif edilememesi ihtiyaçların karşılanamamasına neden oluyor. Giyecek olarak giden yardımların çoğu düzgün dağıtılamadığı için kullanılamaz hale gelmiş durumda.
-En önemli ihtiyaçların başında sağlık ve hijyen ürünleri geliyor. Çocuk bezi, hasta bezi ve kadın pedi çok önemli ihtiyaçlar olarak belirtiliyor.
-Özellikle şehir sularının kesik olması yeni sağlık sorunlarının yaşanmasını beraberinde getiriyor. Tuvalet sorunu en üst seviyede, su sorunu da salgın hastalık riskini artırmaktadır.
-İletişim sorunları hala çözülmüş değil. Elektriğin olmadığı yerler çoğunlukta, bu da hayatı zorlaştırıyor.
-Arama kurtarma çalışmaları devam etse de insanlar geride kalanlara odaklanmış durumda.
-Aynı şehir içerisinde depremi yoğun yaşayan yerlerden daha az hasar gören yerlere doğru akraba göçü yaşanıyor. Bu da gıda ihtiyacını büyütüyor. Bazı mahallelerin nüfusu 4-5 katına çıkmış durumda. Tedbirler yetersiz kalıyor. Benzer biçimde ilçelerden, kent merkezlerinden köylere doğru da geçici bir göç söz konusu. Nüfusu 200-250 civarında olan bir köyün nüfusu birkaç günde bin kişiye ulaşmış durumda. Bu da kış koşullarından kaynaklı gıda-beslenme sorunlarının yaşanmasına yol açıyor.
-AFAD’ın gelen yardım tırlarını durdurması ve yönlendirmesi ile valiliklerin sadece AFAD dağıtacak diye tutum takınması yardımların ve acil ihtiyaçların yerlerine ulaşmasını engelliyor, geciktiriyor.
-Hayvancılık ile uğraşan köyler için hayvan çadırı ve yemi de özellikle köylerde çok fazla dile getirilen ihtiyaçlar arasında.
-Maraş’ın Pazarcık ilçesiyle ve Malatya’nın Kürt-Alevi köyleri ile Samandağ’a yönelik ayrımcılık yapıldığına dair şikayetler ve gözlemler var.
Yapılan görüşmeler göstermiştir ki; bütün muhtarlar, toplumun gösterdiği yüksek duyarlılık ve toplumsal dayanışmadan çok memnundur. HDP’ye hem dayanışma dolayısıyla hem de aramalar dolayısıyla teşekkür edildi.”