Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

HDP Kürt gazeteciliğinin 121’inci yıldönümünü kutladı

HDP Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, Kürt gazeteciliğinin 121’inci yıldönümünü yazılı bir açıklama ile kutladı.

Azad Barış, “Mîqdad Mîdhed Bedirxan tarafından, 22 Nisan 1898’de Kahire’de basılan ilk Kürtçe gazete olan Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatına başlamasının üzerinden 121 yıl geçti. Osmanlı yönetiminin baskıcı ve sansürcü uygulamalarından dolayı, Cenevre, Kahire ve Londra’da yayımlanmak zorunda bırakılan Kürdistan Gazetesi, bugün Kürt basın çalışmalarının ilham kaynağı oldu. Kürt-Kürtçe basın faaliyetlerinin miladı olan Kürdistan Gazetesi, bugün Kürt Gazetecilik Günü olarak kutlanmaktadır” dedi.

121 yıl önce, Kahire’de sürgünde başlayan Kürtçe Gazetecilik çalışmalarının aradan geçen süre zarfında, baskıcı rejim ve yönetimlerin hukuk dışı uygulamalarına karşı hakikatin izini sürmekten asla vazgeçmediğini ifade eden HDP, şunları belirtti:

“1990’lı yılların karanlığında Kürt toplumunun sesi olmayı kendine şiar edinen, Türkiye'de yaşanan acı gerçekleri anlatma ve açıklama çabasından ödün vermeyen birçok Kürt gazeteci sokak ortasında katledildi, birçoğu gözaltına alındıktan sonra kaybedildi, birçoğu da cezaevine konularak cezalandırıldı. En temel yaşam hakları ihlal edilmesine, evrensel basın ilkeleri çiğnenmesine ve basın etiği ayaklar altına alınmasına rağmen, hakikatin sesi olmaktan asla vazgeçmeyen bütün basın şehitlerini, basın emekçisini saygıyla anıyoruz.

1898’den 1990’lara, 1990’lardan günümüze baskı ve şiddet cenderesine sıkıştırılan Kürtçe basın faaliyetleri, bugün de benzer bir şekilde engellenmeye çalışılmakta, basın emekçileri tutuklanarak cezaevine konulmaktadır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra keyfi bir şekilde uygulamaya konulan OHAL ile birlikte, Kürtçe-Türkçe yayıncılık yapan gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon kanalları ve matbaalar kapatıldı, birçok gazeteci ve dağıtıcı tutuklandı. Baskılara, sansüre ve engellemelere rağmen basın faaliyetlerini sürdüren Özgür basın geleneği, devraldığı tarihsel mirasa bağlı kalarak bugün hem Kürt halkının hem de Ortadoğu’daki tüm ezilen halklarının sesi, nefesi ve kaynağı olmaya devam ediyor.

121 yıl önce başlayan bu onurlu yolculukta halkının sesi olanları, hakikatin yolunu aydınlatan özgür basın emekçilerini kutluyor, bu mücadelede katledilen ve gözaltında kaybedilen basın şehitlerini rahmet, minnet ve saygı ve ile anıyoruz.”