HDP Kürt Dil Bayramı’nı kutladı: ‘Aralıksız mücadele edeceğiz’

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada, mücadele sonucunda Kürt dilinin “resmi dil ve eğitim dili” olacağını belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan HDP Dil Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sorumlusu Ömer Öcalan, Hawar dergisinin 15 Mayıs 1932'de Suriye'nin başkenti Şam'da Celadet Alî Bedirxan öncülüğünde yayın hayatına başladığını hatırlattı.

Öcalan, "Hawar dergisi, Kürt dilinin gelişimi ve ilerlemesinde tarihi bir rol oynamıştır. Derginin kuruluşunun ilk günü, 2006'dan beri Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır" diye ekledi

Türk cumhuriyetinin ilk yüzyılında Kürt dilinin hep yasaklama ve asimilasyona maruz kaldığını belirten Öcalan, “Son yıllarda ise AKP-MHP iktidarının saldırıları ve yasakları ile Kürt dilinin yok edilmesi istenmektedir. Ancak Kürt halkının asırlık mücadelesiyle yetkililerin kirli politikaları boşa çıktı. Bu eşsiz mücadele ile Kürt dili günümüze kadar canlı kalabilmiş ve çok güçlü bir düzeye ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: "Eminiz ki bu mücadele, cumhuriyetin ikinci yüzyılında her cephede sonuç verecek ve Kürt dili resmi dil ve eğitim dili olacaktır. Halkımızın gücüyle dilimiz için mücadelemize aralıksız devam edeceğiz ve mutlaka kazanacağız. Bu duygu ve inançla, Hawar Dergisi döneminde emek veren yazar ve şairleri, Kürt dili araştırmacılarını saygıyla anıyoruz. Tüm Kürt dili sevdalılarının, emekçilerinin ve tüm Kürt halkının Kürt Dil Bayramı kutlu olsun. Cejna Zimanê Kurdî pîroz be!"