HDP: Kürtçeye saldırılar kırım politikasıdır!

HDP, iktidarın Kürtçe düşmanlığına dikkat çekerek, "Kürt diline yönelik saldırılar kırım politikasına dönüşmüştür" dedi.

HDP Kürtçe Yol Haritasını İzleme Komisyonu Eş Sözcüsü Dersim Dağ, AKP-MHP iktidarının Kürtçe düşmanlığı üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu toprakların en kadim dillerinden biri olan Kürt dili üzerinde uygulanan yüzyıllık baskı ve asimilasyon politikaları özellikle 2015 yılından sonra bir üst aşamaya geçerek tam bir kırım politikasına dönüşmüştür. Kürt dili ve kültürüne yönelik uygulanan baskıcı ve yasakçı politikaların en son örneği Aynur Doğan tarafından Kocaeli’nin Derince ilçesinde verilecek olan konserin hiçbir gerekçe gösterilmeden AKP’li belediye tarafından iptal edilmesidir" denildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Bizler Kürt dili başta olmak üzere bu toprakların en büyük kültürel ve tarihsel zenginliği olan Türkçe dışındaki dillere karşı uygulanan sansür, yasaklama, baskı ve bir bütün olarak asimilasyon politikalarını kabul etmiyoruz. Bu yasakçı zihniyetin belediyelere kadar yayılmış olması yaşanan durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir.

Bu bağlamda Kürt dili üzerinde sistematik olarak uygulanan politikalara karşı bütün dillerin kendilerini özgürce yaşatıp geliştirmesi için verilen mücadelenin yanında olmaya devam edeceğiz."