HDP’li Çağlar Demirel’e tahliye kararı

HDP önceki dönem Milletvekili Çağlar Demirel hakkında görülen davanın duruşmasında tahliye kararı verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Milletvekili Çağlar Demirel’in yargılandığı KCK Ana Davası’nın, 7 yıl 6 ay hapis cezası verildiği davayla birleştirilmesi kararı üzerine Yargıtay tarafından bozulan dava yeniden görüldü.

Yargıtay'ın “örgüt üyeliğinin temadi/sürüp giden” suçlardan olduğu ve KCK’den yargılandığı dosyanın ceza verilen dosya ile birleştirilmesini usul eksikliği olarak değerlendirip bozma kararını vermesinin ardından birleştirilen dosyanın ilk duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada Çağlar ve avukatları hazır bulundu. Ayrıca HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve Çağlar’ın ailesi salonda izleyici olarak bulunurken, mahkeme gazetecilerin salona alınmasına engel oldu.

Duruşmada iddia makamı, önceki celsede verdiği mütalaasını tekrar etti. 

‘HALKIN YANINDA OLDUĞUM İÇİN TUTUKLANDIM’

Mütalaanın ardından konuşan Çağlar, bugüne kadar geçirdiği süreçte kadınlar için çalıştığını ve bundan kaynaklı yargılandığı için üzüntü duyduğunu belirtti. Çağlar 2012 yılında belediye başkanıyken tutuklandığını kaydederek, “Ben halka hizmet ettiğim için, halk bundan memnun olduğu için hizmet etmeme izin verilmedi, tutuklandım. Yine vekil olarak seçildiğimde halkın yanında olduğum için, halkım her türlü sorununu dile getirdiğim için tutuklandım. Mecliste ve meclis dışında yaptığım konuşmalarım ortadadır. Ayrıca defalarca benim üzerime ifade veren kişiyi getirin benimle yüzleştirin dememe rağmen getirmediniz. Kaçma şüphem olduğu söyleniyor; kaçsaydım çoktan kaçmıştım. Birçok kez yurt dışına gittim geldim ve son gidişimde 4 Kasım’da gözaltına alınacağımı bildiğim halde geri geldim. Benim bir yere gitmeye niyetim yoktu, olmadı, olmaz da. Ben buradayım. 10 yıldır yargılanıyorum, 7 buçuk yılı aşkındır da tutukluyum. Benimle aynı dosyada olan çok sayıda kişi beraat etti, fakat ben HDP vekiliyim ve bundan kaynaklı tahliye edilmiyorum” diyerek kendisine dönük suçlamalara yanıt verdi.

KES-KOPYALA YAPIŞTIR MÜTALAASI

Ardından konuşan Çağlar’ın avukatları “mütalaaya iştirak etmediklerini, hazırlanan ilk mütalaa ile son mütalaada kalem bile oynatılmadığını hepsinin kes, kopyala, yapıştır” olduğunu vurguladı. Avukatlar mahkemeye AİHM’nin HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen tahliye kararını hatırlatarak müvekkillerinin tahliyesini istedi. 

 

Savunmalardan sonra duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, ardından Çağlar’ın tahliyesine karar verdi.