HDP'li vekiller İstanbul'da açlık grevinde

HDP milletvekilleri İstanbul'da açlık grevine başladı. Vekiller, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridin herkesi etkilediğine ve ilgilendirdiğine dikkat çekti.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, HDP İstanbul milletvekilleri Hüda Kaya, Dilşad Canbaz ve Ali Kenanoğlu; HDP il binasında 3 günlük açlık grevine başladı. 

'TECRİT SADECE SAYIN ÖCALAN'A DEĞİL'

Oluç, vekiller adına şu açıklamayı yaptı:

"Bugün burada Leyla Güven arkadaşımızla destek ve dayanışma amaçlı bir açlık grevine başlayacağız. Leyla Güven Hakkari halkının iradesidir. Milletvekili seçildiği günden bu yana hukuksuz bir şekilde rehin tutulmaktadır. Dokunulmazlık kazanmış bir vekildir. Yasama faaliyetlerini yapabilmesi için derhal serbest bırakılması gerekirdi. Ancak mahkemeler atmaları gereken adımı atmadılar. Şu anda yerel mahkemenin yasama organı üzerinde tahakkümü söz konusudur.

Leyla Güven açlık grevine başladı ve bu grev kendisi ile ilgili değil. 4 Nisan 2015’ten bu yana İmralı’da Sayın Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecride karşı açlık grevini başlatmıştır. Bu tecridin aslında sadece İmralı’da Sayın Öcalan’a yönelik olmadığını bilen bir insandır Leyla Güven. Bu tecridin Kürt halkına yönelik olduğunu bilen bir insandır. Bu tecridin barışa karşı ağır bir saldırı olduğunu bilir. Bu tecridin Kürt sorununun barşıçıl ve demokratik yollarla çözülmesinin önünde engel olduğunu bilen bir insandır. Bütün bunları bildiği için bu insanlık dışı ve hukuk dışı tecridin sonlanması için açlık grevine başlamıştır. Son derece onurlu bir eyleme başlamıştır. 

Bizler de kendi kararıyla başladığı bu eyleme en başından itibaren HDP olarak dayanışmamızı sunacağımızı ilan ettik. Bu amaçla çeşitli illerimizde destek ve dayanışma amaçlı açlık grevi eylemleri yapılıyor. Bugün itibarıyla Meclis’te, grup toplantımızdan sonra Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve 10 vekilimiz açlık grevine başlayacaklar. Kürt illerinde sürmekte olan açlık grevleri var, İstanbul’da da bugün biz başlatmış olduk. 

SALDIRILARA TEPKİ

Açlık grevi yapan arkadaşlarımıza yönelik geçtiğimiz gün Mersin’de bir saldırı gerçekleşti. Polisler il binamıza girerek açlık grevi yapanları gözaltına aldılar. Yine hukuksuz, keyfi bir davranış. Biz aynı zamanda bunu da protesto etmek için bu açlık grevine başlamış bulunuyoruz. 

'MÜCADELEYLE BU KOŞULLARI DEĞİŞTİRECEĞİZ'

Zor bir dönemden geçiyoruz, ama şunu çok iyi biliyoruz ki, barış ve demokrasi mücadelesi bizler için hiçbir zaman durdurulabilecek bir mücadele değil. Bu tür saldırılar yakın tarihte çokça çıktı karşımıza. Her seferinde de mücadeleyle bu koşulları değiştirdik. Bir kez daha böyle bir dönemdeyiz. Türkiye’de yeniden barışın, demokrasinin konuşulabilir olduğu bir ortamı sağlamak  için HDP olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. 

'AĞIR, İNSANLIK DIŞI TECRİT'

Umuyoruz ki, bir an evvel hukukun üstünlüğüne uygun davranılarak, bir vekil olarak rehin tutulma durumuna son verilir ve Leyla Güven serbest bırakılır. Umuyoruz ve onun için mücadele ediyoruz ki, Nisan 2015’ten bu yana 3 buçuk yıldır sürmekte olan ağır, insanlık dışı ve hukuk dışı tecrit sona erer, Sayın Öcalan, ailesi, avukatları veya heyetlerle görüşme imkanına sahip olur ve Türkiye’deki barış mücadelesine kapı aralanmış olur.

Yargı Erdoğan’dan bağımsız hareket edebiliyorsa AİHM'in Demirtaş kararını uygular. Bu yapılmadığı sürece, biz bu konudaki mücadelemizi de, tecridin sonlandırılması mücadelemizi de ve rehin tutulan tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılması mücadelemizi de sürdüreceğiz."