HDP'li vekiller: Tecride karşı herkes harekete geçmeli

HDP milletvekillerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi için başlattığı Adalet Nöbeti 17. gününde. HDP Şirnex Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Herkesin tecride karşı sesini yükseltmesi, harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi için başlattığı Adalet Nöbeti, 17’nci gününde devam etti. Milletvekilleri Muazzez Orhan, Remziye Tosun, Hüseyin Kaçmaz, Kemal Peköz, Erdal Aydemir, Nuran İmir, Celadet Gaydalı ve Abdullah Koç, “İmralı’da hukuk uygulansın” ve “Tecrit insanlık suçudur” dövizleriyle Meclis Dikmen Kapısı’nda açıklama yaptı.

HDP Şirnex Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, tecrit politikalarının derinleştirilerek sürdürüldüğünü belirterek, “Bugün İmralı’da Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ile bütün insan hakları ayaklar altına alınıyor. Devlet, kanunlara bağlı olmalıdır, kanunlara göre hareket etmelidir. Bugün her tutuklunun aile ve avukat görüş hakkı vardır. Ancak bu hak 2 yıldır İmralı’da tecrit uygulamasıyla engelleniyor” dedi.

İmralı tecridinin Kurdistan’a ve Türkiye’ye yayıldığını ifade eden Kaçmaz, “Türkiye halkları da bugün tecrit altında. Türkiye’nin içinde bulunduğu çıkmazlar, siyasetten ekonomiye yaşanan krizler tecritle birebir bağlantılıdır. Bu politikalar Kürt düşmanlığının bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

 'SAVAŞ POLİTİKASI HALKI YOKSULLAŞTIRIYOR'

Tecridin insanlık suçu olduğunu dile getiren Kaçmaz, “İktidar 17 gündür süren çağrılarımıza kulak tıkamış durumda. Bu Kürt düşmanlığı olmasaydı, Sayın Öcalan’ın ‘Bir haftada savaş ve çatışma ortamını sonlandırırım’ sözünün gereği olarak İmralı’da görüşmelerin önü açılırdı. Ancak AKP-MHP iktidarı bu çağrıya karşı ciddi bir duruş sergilemedi” ifadelerini kullandı.  

AKP’li Nurettin Canikli’nin 2023 bütçesi görüşmelerinde savaş harcamalarına dair açıklamalarını anımsatan Kaçmaz, “Savaşa bütçe var, Kürt düşmanlığına bütçe var, ancak Türkiye halkları için bütçe yok. Savaş toplumu yoksullaştırıyor. Sayın Öcalan 40 yıldır devam eden savaşı sonlandırabilir. Onurlu barışı Sayın Öcalan sağlayabilir, devlet bu çağrıları ciddiye almalıdır. Ancak devlet aklı tecridi derinleştirerek bu çağrılara yanıt veriyor” diye konuştu.

'HAREKETE GEÇİLMELİ'


Kürt Halk  Önderi Abdullah Öcalan’dan iki yıldır haber alınamadığını ifade eden Kaçmaz, “Sayın Öcalan’ın sesi duyulmadığı sürece savaş derinleşiyor. Çözümün anahtarı İmralı’da, iktidar bunu görmeli. İktidarın barış korkusu nedir? Kürt halkı ve Türkiye halklarına ölümü, savaşı dayatmanızın nedeni nedir? Herkesin tecride karşı sesini yükseltmesi, harekete geçmesi gerekiyor” dedi.