HDP'li vekiller: Faşizmi yenecek süreci başlattık

Amed’de nöbet eylemini sürdüren HDP milletvekillerinden Kaya, eylemlerinin tüm kesimlerin taleplerini yansıttığını belirtirken, Paylan ise nöbet eylemi ile birlikte gürültü eylemine de katılım çağrısı yaptı.

HDP öncülüğünde Amed’de devam eden nöbet eyleminde yer alan HDP İstanbul milletvekilleri Hüda Kaya ve Garo Paylan, eylemlerinin tüm ülkeyi özgürleştirecek, faşizmi yenecek bir sürecin başlangıcı olarak gördüklerini söyledi. Kaya ve Paylan, nöbet eylemini ANF’ye değerlendirdi.

‘TÜM KESİMLER DİRENMELİDİR’

Türkiye’nin içinde bulunduğu manzaranın tek bir eylemle sonuç alınacak bir manzara olmadığına dikkat çeken Kaya, tüm insanların ve canlıların adalet hakkının AKP rejimi tarafından elinden alındığını söyledi. Türkiye toplumunun inananı ve inanmayanı ile istisnasız bir tekçileştirme saldırısı ile karşı karşıya bulunduğunu anımsatan Kaya, “İnsanı ve insan olmayan tüm canlılar, toprağımız ve suyumuzla yaşamımıza kastedilen bir savaş politikası ile karşı karşıyayız” dedi. “İşte meydan, gelsinler siyaset yapsınlar, dağlardan insinler” diyenlerin bugün Mecliste demokratik siyasetin kürsü dokunulmazlığını gasp ettiğini kaydetti. Devletin sistematik sicilini ortaya koymanın artık bir suç olarak toplumun tüm kesimlerine döndüğünü söyleyen Kaya, parlamentoda siyasetin faşizan bir dizayna uğratıldığına işaret etti.

AKP’nin insanların ekmeğine ve kutsalına saldıran bir rejim olduğunu dile getiren Kaya, AKP rejimine karşı tüm kesimlerin direnmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘UZUN SOLUKLU BİR MÜCADELENİN STARTINI VERDİK’

Kaya, Amed’de startını verdikleri nöbetin tarihi bir nöbet olduğunu hatırlattı. Nöbet eyleminin tüm Türkiye halklarının hakları için başlatıldığını ifade eden Kaya, şöyle devam etti: “Faşizan ideallerini inşa etmeye çalışan bir rejim ile karşı karşıyayız. Elbette buna karşı mücadelemiz de uzun soluklu olacaktır."

Süreçlerin, eylem formatlarının değişebileceğini söyleyen Kaya, mücadelenin bitmesinin mümkün olmadığını belirtti. Seksen milyonun geleceği için uzun soluklu bir direnişin sürdürüleceğini kaydeden Kaya, başlattıkları nöbet eyleminin bu sürecin bir başlangıcı olduğuna dikkat çekti.

‘AMED HALKI ABLUKAYA RAĞMEN BİZİMLE’

Amed halkı ile temas etmelerinin polis ve devlet güçlerinin bariyerleri ile engellendiğini söyleyen Kaya, Amed halkının kendilerini ziyaret etmek istediğini ancak bu nedenle bir araya gelemediklerini dile getirdi. Binlerce polis tarafından ablukanın dayatıldığını belirten Kaya, “Sevenlerimiz ile akşamları burada gerçekleştirdiğimiz gürültü eylemi sırasında temas kurabiliyoruz. Bu eyleme ne kadar büyük desek verdiklerini görüyoruz” diye belirtti.

‘BU EYLEMLE SOLUK ALDIK’

HDP İstanbul, Milletvekili Garo Paylan, parlamentonun AKP- Saray faşizminin noterine dönüştüğü bir ortamda, meydanlarda, parklarda ve sokaklarda direnmenin önemine vurgu yaparak, "Biz bu sürece soluk aldıracak, tüm kesimleri harekete geçirecek bir direniş başlattık. Direnişimiz sürüyor, bundan sonra da daha büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

AMED HALKINA ÇAĞRI

Garo Paylan, nöbet direnişi ile birlikte hayata geçirdikleri gürültü eylemlerine de halkın tüm kesimlerinin katılımının önemine vurgu yaptı. Gürültü eylemlerine Amedlilerin korkmadan katılımının önemli olduğunu söyleyen Paylan, her akşam eylemlerine her kesimi katılmaya davet etti.