HDP'nin hedefi her yerde kazanmak ve AKP'ye kaybettirmek

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin bazı adaylarını daha açıkladı ve gündemi değerlendirdi. 

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, gündemdeki gelişmeleri değerlendirerek, HDP’nin kimi il ve ilçelerdeki adaylarını açıkladı. 

'LEYLA GÜVEN İÇİN DEVREYE GİRİLMELİ'

Oluç'un konuşmasından satır başları şöyle:

"Dün Meclis’te 'Barış ve Adalet Nöbeti' yaptık. Bugün Leyla Güven açlık grevinin 91’inci gününde. Cezaevleri 53. günde. Geçmiş dönem vekillerimiz Selma Irmak ve Sebahat Tuncel ise 22. günde. Özellikle cezaevlerinde açlık grevini sürdürenler ve Leyla Güven kritik eşiği aşmış durumdalar. 

Kamuoyu duyarlılığını arttırmak için yaptığımız barış nöbeti etkinliklerini bugün de Meclis'te sürdüreceğiz. Bu açlık grevlerinin nedeni İmralı'da Sayın Öcalan’a yönelik tecridin ortadan kaldırılmasıdır. Nisan 2015’ten beri yaklaşık 46 ay ve 1400 gündür sadece iki kez 15’er dakika aile görüşmesi yapılmıştır. Bu durum insani ve hukuki açıdan kabul edilebilir değildir. 

Bir insanın bu kadar uzun süre avukatları ile görüştürülmemesi hukuki bir durum değildir. Hem iç hukuk açısından baktığımızda hem de Türkiye’nin imzalamış olduğu demokratik sözleşmeler açısından bu durum hukuki değildir. İktidara ve Adalet Bakanı’na bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; Leyla Güven Hakkari vekilimizdir ve 91 gündür açlık grevindedir. Bu konuda herhangi bir adım atılmaması demek, yaşanacak her türlü sorunun sorumluluğunun en başta Adalet Bakanlığı’nda olması demektir. 

'HER YERDE KAZANMAK İÇİN TAKTİK BELİRLEDİK'

Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı yaptık ve seçimlerle ilgili bazı adımlarımızı, özellikle batı illerindeki tutumumuzu açıkladık. O günden beri kimi zaman ilgi ile kimi zaman da gülerek izliyoruz, herkes HDP’yi tartışıyor. TV’lere çıkıyor uzmanlar, akademisyenler, politikacılar, gazeteciler ve HDP’yi tartışıyorlar. Elbette HDP fiiln ve fiziken bu tartışmaların içinde bulunmuyor, ama hepsinin tartıştığı konu HDP. 'HDP ne yapmak istiyor' diye uzun uzun değerlendirmeler yapıyorlar. 

Bu kadar uzun tartışıp, yeni icatlarda bulunmalarına gerek yok. Söylediğimiz şudur ve bir kez daha söylüyoruz: Kürt illerinde kayyumların gasp ettiği yerlerde kazanmak, kayyumların olmadığı ve bizim belediyemiz olmayan yerleri de kazanmak; Batı’da ise iktidara kaybettirmek ve aynı zamanda kazanmak. Bu kadar basittir taktiğimiz. Hem kazanacağız hem de iktidara kaybettireceğiz, diyoruz. 

HDP’nin bütün söylediği budur. Bu konuda çeşitli taktik adımlar atılmıştır. Çünkü HDP bu yerel seçimleri herhangi bir seçim olarak değerlendirmiyor. Bu bir demokrasi referandumudur. Çünkü Kürt illerinde halkın kendi oylarıyla seçtiği belediye başkanları ve meclis üyelerinin hakları gasp edilmiş, rehin alınmışlardır. Halkın iradesi çiğnenmiştir, yok sayılmıştır. Halkın iradesi gasp edilmiştir. 

Birinci işimiz oralarda demokrasiye, demokratik siyasete kazandırmaktır. Kayyumların atandığı bütün yerlerde ve daha önce kazanmadığımız yerlerde de başarılı bir sonuç elde etmektedir. Bunun için de Kürt partileri ve STK’larla başarılı ve değerli bir ittifak yapıldı, bu tarihsel bir ittifaktır. Bu konuda da adımlar atılıyor.

'BATI'DA DA GÜÇ BİRLİĞİ YAPILACAK'

Batı’da ise bütün bu tartışanlara bir kez daha söylüyoruz: Hiçbir parti ile açık, gizli ya da merkezi düzeyde yaptığımız bir ittifak yoktur. Batı’da seçmenlerimiz sandıkta güç birliği yapacaktır. Demokrasi güçleri ile el ele, kol kola davranacaklardır. Batı’daki temel yaklaşımımız bu olacaktır. 

'SEDAT PEKER AKP'NİN SÖZCÜSÜ'

Bir Sedat Peker seçim klasiği vakası var. Aslında iktidar mı Sedat Peker’leşti, yoksa Sedat Peker mi iktidarlaştı? Bu net değil. Hangi iktidar kurumunun, hangi bakanlığın basın sözcüsü gibi davranıyor Sedat Peker, merak ediyoruz. Aslında tahmin ediyoruz nerenin basın sözcüsü gibi davrandığını. Çünkü ya kan dökmekten ya da silahlanmaktan bahsediyor. Bir tür organize işlerin aktörü gibi konuşuyor. Konu esas itibarıyla hâlâ kaldıysa dürüst savcı ve yargıçların meselesidir ve hukuk alanında konuşulması gereken bir meseledir.

Ancak bununla bitmiyor. Dün Sedat Peker’in Meclis’te grubu bulunan bir siyasi partinin genel başkanı hakkında çok ağır ithamlarda bulunması demokratik siyaset açısından içler acısı bir durum yaratmıştır. Ne yazık ki demokratik siyaset alanında bu parti gereken cevabı henüz vermemiştir. Bu cevabın verilmesi gerekir.

Sedat Peker vakası her seçim öncesi ortaya çıkıyor. Toplumda bir korku iklimi yaratılıyor, hem seçim sürecine hem de seçim sonuçlarına ilişkin bir korku iklimi yaratılıyor. Bunun hangi devlet kurumu tarafından teşvik edildiğini tahmin ediyoruz. Ama herkes şundan emin olsun; Türkiye’de demokrasi konusunda kararlı davrananlar, tüm demokrat ve vicdan sahibi yurttaşlarımız bu tür manipülasyonlar ve tehditlerle seçimlerin sağlıklı ve başarılı geçmesi konusundaki kararlılıklarından herhangi bir taviz vermezler. Çalışmalarını örgütlenme ve propaganda anlamında kararlı bir şekilde sürdürürler. 

'KADIN ADAY ORANINDA BİRİNCİYİZ'

Kamuoyunda tartışmalar yürütülüyor, ne kadar kadın aday gösterdi partiler diye. Tartışmasız bir biçimde açık ara birinci sıradayız.

ADAYLAR

Oluç, yeni adayları açıkladı ve şunları kaydetti:

"Ağrı 

Ağrı Merkez: Yeliz Karaaslan - Abdurrahman Doğar 

Bingöl 

Bingöl Merkez: Hatice Kavran - Hişyar Özsoy 

Amed

Çınar: Necla Tamriş – Bedri Kaya 

Erzurum 

Hınıs: Nurcan Felekoğlu - Mehmet Bayraktar 

Iğdır 

Halfeli: Merve Madak - Hasan Safa 

Mersin 

Akdeniz: Emine Şilan Yüksekkaya - Aleddin Erdoğan 

Muş

Varto: Ülkü Karaaslan - Mahmut Yalçın 

Siirt

Siirt Merkez: Berivan Helen Işık - Resul Kaçar

Urfa 

Viranşehir: Roza Yazmacı - Hıdır Oktay 

Ceylanpınar: Narin Gezgör - Mehmet Ali Kahraman 

Bu arada adayımız Narin Gezgör dün bir açıklama yaptığı ve seçim bürosu açtığı esnada kolluk kuvvetlerinin saldırısına uğradı. Bunu esefle kınıyoruz. Biz seçim çalışması yürütürken iktidarın polis ile bize karşı çalışma yaptığını biliyoruz. Ama bu tür saldırılarla bizi yıldıramayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Devam ediyorum. 

Bozova: Rabia Aslan - Mahmut Çakmak 

Dêrsim’de Dêrsim Devrimci Güç Birliği kuruldu, adaylar netleştirildi. 

Dêrsim Merkez: Nurşat Yeşil – Hıdır Demir 

Hozat: İlknur Doğan – Nesimi Ataş  

Pertek: Mustafa Taşkale  

Mazgirt: Ali Ekber Saratlı  

Akpazar: Songül Doğan –  Orhan Çelebi 

Nazımiye: Rahime Kızılkan – Özkan Arslan

Ovacık: Serpil Argın – Sinan Zenk 

Pülümür: Gürol Yılmaz 

Çemişgezek: Süleyman Karadağ 

Konya 

Konya Büyükşehir: Hangül Işık - Gıyasettin Almaz

Cihanbeyli: Serap Kaya - Mehmet Yalçın

Meram: Arif Baş

Karatay: Abdurrahman Aslan  

Ereğli: Sıddık Atıcı  

Selçuk: Ramazan Ot 

Yalova: Semra Gönenç - Yüksel Akın

Muğla: Dilek Dobrucalı - Mehmet Polat

Denizli: Şerife Yıldırım - Musa Aydın

Balıkesir Büyükşehir: Ali Kenanoğlu 

Antep’te Büyükşehir Belediyesi için Celal Doğan’a başarılar diliyoruz; yüreğimiz ve emeğimiz kendisi ile olacaktır. Adıyaman Merkez'de Belediye Başkanlığı için aday göstermiyoruz."