HDP’nin mücadelesini asla engelleyemeyecekler

HDP kongresine katılan delege ve aktivistler, baskılar ve saldırılara rağmen iktidarın politikalarına karşı mücadele verecekleri mesajını verdi.

‘Çözüm Bizde’ şiarıyla HDP 5. Olağan Kongresi on binlerin katılımıyla Ankara’da gerçekleşti. Kongreye Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yerinden gelen halklar, baskı ve saldırılara rağmen iktidarın politikalarına karşı mücadele edeceklerinin mesajını verdi. Kapatma davası dahil bir çok hukuki ve fiili saldırının boşa çıkarıldığı kongrede HDP’nin bir fikriyat olduğu ve baskılarla halkların sindirilemeyeceği vurgusu yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5. Olağan Kongresi’ne katılanlar, iktidarın baskı ve zulüm politikalarına karşı kongredeki coşkuyu ve inancı ANF’ye anlattı.

Yağmur Kavak: “HDP’nin 5. Kongresi için binlerce insan, bugün Ankara’ya geldik. Ankara Spor Salonundayız ve burada müthiş bir coşku var. AKP-MHP’nin HDP üzerinde yaratmaya çalıştığı bu baskı ve zulüm politikalarına, kapatma davalarına, belediyelere atanan kayyumlara, Deniz Poyraz’ı katledenlere karşı bugün burada halklar, Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanından büyük bir coşkuyla geldiler. Burada bir ‘üçüncü yol’ tahayyülü anlatılıyor. Eş Başkanlarımızın da anlattığı gibi biz, üçüncü yolun olduğunu düşünüyoruz. HDP ve diğer bileşenlerin üçüncü yolda Türkiye ve Kürdistan halklarına, kadınlara, LGBTİ+’lara, işçi sınıflarına eşitlik ve adalet getirebileceklerine inanıyoruz.”

Ali Özoğlu: “Kongreye Fatsa’dan katılılıyorum. Horonla, tulumla çok coşkulu bir şekilde geldik. Burada da aynı coşkuyu görünce çok seviniyoruz. Bugün Türkiye’de HDP’yi kapatacağız diyenler bugün bu kongreye bakıp bir daha akıllarından geçenleri değerlendirsinler. HDP halktır, halk susturulamaz. Karadenizden Edirne’ye, Edirne’den Kars’a, Kars’tan Hakkari’ye hiç kimse bu partiyi susturamayacak. Bizim partimizin temelleri Mazlum Doğan’lara, Kemal Pir’lere, Haki Karer’lere dayanıyor.”

HDP Delegesi Songül Şarklı: “Partiye dönük saldırılara rağmen iyi bir katılım var. Baştan beri, son dakikaya kadar HDP’yi savunacağız, HDP’yi kapattırmayacağız demiştik. Bu anlamda bu direniş sürecek. HDP ve HDP’nin siyasi geleneği çözümsüz değildir.  Alternatif çözümlerimiz mutlaka var. Partimizi sonuna kadar savunacağız. Bu sahiplenme bu direniş sizinde gördüğünüz gibi burada da var. Bunun karşılığı halkta da var.”

HDP Delegesi Mediha Yüksel: “Bu salonu doldurarak, buradaki coşkuyu yükselterek bir kez daha HDP’ye saldıranlara büyük bir ‘biz buradayız, ayaktayız, hiçbir yere ayrılmıyoruz cevabı verdik. Buradan aldığımız güçle yeni dönemde görev alacak arkadaşlarla ve yerellere dönecek tüm tabanımızla hem seçime hem de tüm ülkeyi yakıp kavuran AKP-MHP faşizmine karşı mücadele vereceğiz. Bugün sadece buraya gelen milyonlar değil, evlerinde, ekranları başında yüreği, kulağı, gözü burada olan tüm kitlemizin coşkusunu burada hissettik. Hepsi bize moral, motivasyon, güven verdi. HDP, AKP-MHP faşist bloka karşı korku salmıştır.”

HDP delegesi Bülent Uyguner: “Tüm kapatma davaları ve baskılara karşı HDP’nin var olduğunu ve toplumsal bir güç olduğunu bu kongreyle beraber bir kez daha göstermeyi başardı. Şu anda salonun içi ve dışı tıklım tıklım dolu. Halk HDP’nin çözüm iradesi olduğunu ve bunun da arkasında olduklarını bir kez daha tüm yerli ve uluslararası güçlere göstermiş oldu. HDP önümüzdeki dönemde gerek siyasi süreçte gerekse iktidar değişiminden sonra yapılacak reformların, adımların takipçisi ve yaptırımcı gücüdür. HDP’nin önemli bir rolü var ve bu tarihsel rolünü kongreden sonra da yerine getirecektir. Bu kongreyle, bu umutla, bu ışıkla, bu coşkuyla mücadelemiz büyüyerek devam edecek.

Bunca tutuklamalara, baskılara rağmen HDP hiçbir zaman geri adım atmadı. Sokaklarda toplumsal taleplerimizi dile getirmek için dışarı çıktık, baskılara karşı bunu her yerde gösterdik. Gerek tecride karşı gerek iktidarın baskılarına karşı gerekse iktidarın devrilip yıkılmasından sonra atılacak adımlara karşı ‘üçüncü yol’ dediğimiz, en geniş demokratik ittifakı gerçekleştirmek içinde biz inşa sürecine girmiş olacağız. Parlamento seçimlerinde biz, Türkiye solunun tüm gücünün, ortak demokrasi cephesinde yerini alması için tarihsel rolümüzü oynayacağız. HDP, bu anlamda toplumun özgüvenini sağlıyor. Yapılan tüm anketler HDP’nin oy oranının yüzde 15 olduğunu gösteriyor. Kitle, HDP’ye karşı büyük bir güven duyuyor.  Bu güven HDP’nin bunca yıldır verdiği mücadelenin kazanımı olan güvendir. Belki HDP’yi kapatabilirler ama, HDP’nin fikriyatını, mücadelesini başka biçimler altında sürdürmesini asla önleyemezler. Çünkü artık tarihsel bir hareket haline geldi. Geçmişi var, şimdiki durumu var ve gelecekte milyonların beklentisi var. Biz bu beklentileri er veya geç hayata geçireceğiz.”