HDP: Polis ajanlaştıramadığı genci katletti

HDP'li Ayşe Acar Başaran, polisin Recep Tantaş'ı ajanlaştıramadığı için katlettiğini açıkladı.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, polisin Recep Hantaş isimli genci katletmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'AJANLAŞTIRMA DAYATMASINA UĞRADI'

Başaran'ın açıklaması şöyle:

"Cumartesi gecesi Diyarbakır Sümerpark’ta, Recep Hantaş isimli genç, hurdacılık yaptığı dükkanın yakınında oturduğu sırada polis tarafından başından, karnından ve bacağından vurularak katledilmiştir.

Katledilen gencin cenazesi abisine teşhis ettirildikten sonra, ailesi dışında kimsenin cenaze törenine katılmasına izin verilmeden defnedilmiştir. Aile bireyleri yaptıkları açıklamada, çocukları üzerindeki polis tacizinin süreklilik arz ettiğini, polisin sürekli GBT yapıp, 'siz teröristsiniz, siyasi şeylere girmeyin, hırsızlık yapın, bu tür işlere karışan arkadaşlarınızı söyleyin, biz sizi koruruz' şeklinde baskı yaptığını beyan etmiştir. Polis ajanlaştıramadığı genci göz göre göre katletmiştir.

'SOYLU DÖNEMİNDE KATİLLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR'

Bu cinayet, bölgede kolluğun işlediği ilk keyfi cinayet değildir. Özellikle Süleyman Soylu döneminde işkence, yargısız infaz, insan hakları ihlali ve kötü muamele suçlarını işleyen kolluk güçlerinin tamamı yaptıkları fiillerden ötürü adeta ödüllendirilmektedir. Olayın sıcaklığı esnasında göstermelik açığa alma işlemi gerçekleşmekte, sonrasında failler göreve iade edilmektedir. İnsanlığa karşı işlenen bu suçların üstü örtülmeye çalışılmaktadır.

Diyarbakır Valiliği, bu cinayete ilişkin iki polisin savcılıktaki ifade işlemlerinden sonra sorgu hakimliğine sevk edildiğini açıklamıştır. Ancak gencin katledilme anından sonra tüm aşamalar gizlilik içinde yürütülmüş, aileye dahi bilgi verilmemiştir. Bizler bu gizlilik kararlarının arkasında nasıl manipülasyon yapıldığını, hangi senaryoların üretildiğini önceki örneklerden de gayet iyi biliyoruz. Diyarbakır Newroz’unda polisin Kemal Kurkut’u katletmesinden sonraki Valilik açıklamaları da buna dair önemli bir örnektir. Valilik çarpıtan açıklamalar yapmaya son vermeli, yargı makamlarını baskı altına almamaktan vazgeçmelidir.

UYARI

Kürt illerinde polisin sorgusuz sualsiz, hedef gözeterek bebekleri, gençleri, yaşlıları öldürmesi neredeyse olağan hale gelmiş durumdadır. Bir kez daha uyarıyoruz; tüm bu yaşananların sonucu, toplumsal adalet duygusunun yitimidir. Herkes bilmelidir ki, gerçekler er ya da geç aydınlatılacaktır. Bu cinayetleri ve katliamları gerçekleştirenler, manipüle edenler, çarpıtanlar ve cezasız bırakanlar er ya da geç yargılanacak ve gerekli cezalara çarptırılacaklardır.

HDP olarak, bu cinayetin de faillerinin derhal görevden el çektirilmesini ve tutuklanmalarını talep ediyor, yargılamanın tüm aşamalarına müdahil olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz."