HDP: Stagflasyon ve ‘acı reçete’ kapıda

Halkların Demokratik Partisi (HDP), AKP ve tek adam rejiminin Türkiye’yi ekonomik çöküntüye sürüklemekte olduğunu belirterek stagflasyon ve acı reçetenin kapıda olduğu konusunda uyardı.

HDP’nin Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, ekonomik gidişata ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye, AKP ve Tek Adam Rejimi ile bir ekonomik çöküntüye sürüklenmektedir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Temmuz ayı enflasyon verilerini hatırlatan Kubilay, “Buna göre, son 1 yılda yüzde 10’un üstüne çıkarak uzun zamandır çift hanelere ulaşan enflasyon, Temmuz ayında da beklentilerin oldukça üzerinde arttı” diye belirtti.

TÜİK verilerine göre TÜFE oranı 12 aylık bazda yüzde 62 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 15,85 oranına yükseldi. Bununla birlikte üretici enflasyonu oranı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak yüzde 25’e çıktı.

Kubilay, “Daha üç gün önce Merkez Bankası Başkanı’nın revize ederek açıkladığı ve HDP’nin de bunun üzerine kendisini istifaya davet ettiği yıllık enflasyon hedefinin 2,45 puan üzerinde açıklanan TÜFE oranı ve yüzde 25 oranında açıklanan Yİ-ÜFE oranı göstermektedir ki, hem Merkez Bankası hem de AKP kamuoyunu yanıltmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Tekrar söylüyoruz: Merkez Bankası Başkanı’nın “revizyon” olarak açıkladığı yüzde 60’lık enflasyon hedefi sapması öngörüsüzlüktür, vizyonsuzluktur, plansızlıktır.”

Haziran ayında enflasyonun son 14 yılın en yüksek seviyesine çıktığını kaydeden Kubilay, şunları ekledi: “Ortaya çıkan gerçek şu ki, her geçen ay durum daha da kötüleşmektedir. AKP’nin mevcut OHAL rejimini kalıcılaştırması, çatışmacı bir siyaseti tercih etmesi, güvenlik harcamalarını arttırması enflasyonun hızla yükselmesine neden olmaktadır. Ülkede çözüm sürecinin sonlandırılması, Ortadoğu’da militarist ve yayılmacı politika tercihleri yüksek bütçe açığına ve zamlara neden olmaktadır.

Türkiye; yüksek işsizlik, yüksek enflasyon, yüksek kur ve yüksek faiz fasit dairesi içerisinde stagflasyonist bir eğilime AKP eliyle kapılmıştır. ‘Tek adam rejimi’ toplu zamlara yol açmaktadır.

Dolar tarihi rekorunu kırarak 5 TL’yi geçmiş, Euro 6 TL’ye yaklaşmıştır. Benzin 6.30 TL, Motorin 5.75 TL olurken, doğalgaza yapılan yüzde 50’lik zam vatandaşa elektrikte yüzde 14, ekmekte yüzde 20, ulaşımda yüzde 25, sütte yüzde 33, tereyağında yüzde 65, yumurtada yüzde 27 ve birçok üründe ilave zamlar olarak yansıtılmıştır.

Halkı açlık ve yoksulluğa, yani ‘acı reçeteye mahkum’ görenler, büyük bir yanılgı içinde olduklarını da bilmelidir.”