HDP Sultangazi’de iddialı

HDP Sultangazi Belediyesi Eşbaşkan adayları, önceki seçimlerde yüzde 17’ye kadar çıkan oylarını, ciddi oranda artıracaklarını ve oldukça iddialı olduklarını söyledi.

HDP’nin Sultangazi ilçesi adayları Cevdet Konak ile Aygül Sancar Karataş, AKP’nin ilçede kendi çevresini zenginleştirip, halkı yoksullaştırdığını kaydederek, ilçe bazında kazanmaya odaklandıklarını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul’un Sultangazi ilçesinde 31 Mart yerel seçimler kapsamında, Cevdet Konak ile Aygül Sincar Karataş’ı belediye eşbaşkan adayı olarak gösterdi. Sultangazi, İstanbul’un en fazla göç alan ilçelerinden biri ve ilçenin nüfusunun üçte birini Kuzey Kürdistan’dan göç etmiş aileler oluşturuyor. İlçe 15 mahalleden oluşuyor. 525 bin nüfusu olan ilçede 340 bin seçmen var. HDP, 30 Mart 2014 seçimlerinde yüzde 7.32 ile 20 bin 572 seçmenin oyunu aldı. 7 Haziran’da bu sayı yüzde 16,91 (46 bin 569), 1 Kasım’da yüzde 13,10 (39 bin 456), 24 Haziran’da ise yüzde 15,6 (47 bin 894) oldu. HDP, bu seçimde Sultangazi’deki oylarını 60 bin olarak hedefledi.

HALKI YOKSULLAŞTIRDILAR

Konak, bundan önceki belediyelerin halka dair faaliyetler yürütmediklerini belirtti. Seçim çalışmaları sırasında karşılaştıklarını yerel sorunları anlatan Konak, şunları söyledi: “Tamamen sistem ranta dayalı, kendi çevresini besleyen, yoksul kesimleri ötekileştiren bir anlayışla çalışmış. Sultangazi’nin 15 mahallesini gezdiğimizde ötekileştirenlerin sorunlarıyla karşılaştık. Burada her belediye, kendi çevresini zenginleştirmiş. Belediyenin, emeğiyle geçinenlere hiçbir hizmet götürmediği, sosyal yaşam alanlarına ağırlık vermediği, ötekileştirdiği mahalleleri de görüyoruz. 31 Mart’ta yerelde iktidar olduğumuzda Sultangazi’nin 15 mahallesine eşit bir şekilde hizmet götüreceğiz. Bu hizmetleri de halkamız ile ortak karar çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Sultangazi’yi halk meclisleri ile yöneteceğiz. İmarlar, kentteki, ilçedeki yerleşim alanları göz önüne alınarak düzenlenmemiş. Halk imar planlarına katılmamış, belediye yönetimi kendi çıkar ilişkileri doğrultusunda imarlar yapmış. Son dönemde AKP’nin belediyecilik anlayışı gereği de ranta ve çıkara dayalı bir hizmet anlayışı ortaya çıkmış. Sultangazi halkı da bunun farkında. Büyük kesim bu belediyecilik anlayışından memnun olmadığını söylüyor. Çevre düzenlemesinde geniş alanlarda büyük sorunlar var. Ortak yaşam alanlarına önem verilmemiş. Halkın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde projeler yapılmamış.”

PERSONELE GÖRE İŞ YARATMIŞ

Konak, belediye personel alımlarında, işe göre değil personele göre iş yaratıldığını; belediye bütçesinin halka açılmadığı gibi kendi çevrelerine ve çıkarlarına göre bütçeyi kullandıklarını söyledi.

HDP BELEDİYECİLİĞİYLE TANIŞACAK

Konak, seçilmeleri durumunda Sultangazi ilçesi için vaatlerini şöyle paylaştı: “Biz HDP olarak yerel yönetim pratiğine sahibiz. Sultangazi halkı bize görev verdiği takdirde mahalle komitelerinden gelerek halk meclisleri kuracağız. Bu meclisleri de ötekileştirilmiş, emeğin değerini bilen yurttaşlarımızdan oluşturacağız. Belediyenin bütçesini halka açacağız; gelir-giderlerini ilçemizin sosyal yaşam alanlarında, halkımızın rahat görebileceği, okuyabileceği, takip edebileceği şekilde duyurularını yapacağız. Göreve geldiğimizde yereli güçlendirecek projelerimiz olacak. Yerel yönetimlerde emek ve halk projelerini yapacağız. Dayanışma ağları kurarak ilçemizin sorunlarını çözmek için emek vereceğiz. Gıda ve giyim bankaları oluşturacağız. Doğal ve ucuz gıdaya erişimi sağlayıp tekelcilik ve rantçılık ile mücadele edeceğiz. Doğanın korunması adına eko-kent projemizi sunacağız. Sokak hayvanları için barınma ve beslenmelerine dair projeler yapacağız.”

KADIN MÜCADELESİNİN MİRASI TAŞINACAK

Karataş ise seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini; günlük ve haftalık planlar dahilinde ilçenin bütün mahallerine gittiklerini, her kesimin kapısını çaldıklarını söyledi. “Söz yetki karar Sultangazi halkında alacaktır” diyen Karataş, kadınlara yönelik çalışmalarını da şöyle anlattı: “Kadın mücadelesinin mirasının gücüyle kazanacağız. Kadına yönelik şiddete karşı ALO Şiddet hatları, kadın istihdam merkezleri, kadın kooperatifleri, kadın semt pazarları, kadınların ürettikleri ürünlerin satılacağı Mor marketler, kent bostanları ile kız yurtları, kreş ve sığınaklar gibi önemli vaatlerimiz var.”